Impactcase: Trash’ure Taarten

Nieuwsoverzicht

Een duurzame wereld en gelijke kansen

Bij banketbakkerij Trash’ure Taarten in Nijmegen koop je heerlijke taarten gemaakt van groenten en fruit die anders weggegooid zouden worden. De bakkers van de taarten, cakes en ‘brievenbuspatisserie’ zijn mensen met een migratieachtergrond. Zij doen werkervaring en sociale contacten op in de bakkerij en leren de Nederlandse taal. In 2022 wint Trash’ure Taarten de verkiezing Starter met Impact en de Nijmeegse Innovatie Award.

Nieuwe kansen

Wanneer je als statushouder de taal niet spreekt is het lastig om én te wennen én een baan te vinden in Nederland. Vluchtelingen in de regio Nijmegen zitten gemiddeld vierenhalf jaar in de bijstand. En als ze al een baan weten te vinden is die vaak tijdelijk, vrijwillig, onder niveau en voor weinig uren. Je blijft dan afhankelijk van de uitkeringsdienst. Langdurig onderpresteren maakt dat het op een later moment lastig wordt om alsnog op eigen niveau te presteren. Trash’ure Taarten biedt statushouders de kans op waardevol werk en sociale contacten. In deze bakkerij staat zelfredzaamheid voorop. Met een portie engelengeduld worden de ingrediënten uitgelegd, de recepten doorgenomen en de taarten opgespoten. Om het bakken in de vingers te krijgen, wordt niets uit handen genomen.

Meer dan een medewerker

De bakkerij is meer dan alleen een leer-werkplek, blijkt uit de persoonlijke betrokkenheid van het team. Elke middag eten ze samen en er zijn teamuitjes, zoals naar de bakkersvakbeurs. Naast begeleiding op de werkvloer, biedt Trash’ure Taarten ondersteuning door bijvoorbeeld mee te gaan naar de huisarts, mee te zoeken naar huisvesting of te helpen bij de sollicitatie naar een volgende baan.

“Bij Trash’ure Taarten komt meer kijken dan het bakken van lekkere patisserie. Er werkt nu bijvoorbeeld iemand bij ons die de vaardigheden heel goed oppakt, maar ze heeft zo’n last van haar trauma’s dat ze soms niet komt opdagen. Met die absentie moeten wij ook rekening houden. Eigenlijk leveren we twee producten: taart en zorg.”
Jeanne Ittersum, medeoprichter Trash’ure Taarten

Sociale impact

De doelstelling van Trash’ure Taarten is om minimaal twintig mensen per jaar te begeleiden, van wie de helft uitstroomt naar een opleiding of betaalde baan. In 2022 is dat doel ruimschoots gehaald. Zesentwintig mensen volgen dat jaar een traject bij Trash’ure Taarten, van taalstage tot leer-werkplek. Vier van hen zijn bezig met een opleiding, drie mensen zijn via de bakkerij aan een externe betaalde baan gekomen en vijf mensen zijn inmiddels in dienst bij Trash’ure Taarten.

“Ik ben veertig en dankzij Trash’ure Taarten heb ik voor het eerst in mijn leven een baan en een contract. Als sociaal werkbegeleider en impactcoördinator begeleid ik onze medewerkers. Deze functie sluit mooi aan op mijn studie Sociologie die ik volgde in Algerije. Ik voel me nuttig en kan me hier verder ontwikkelen. Mijn collega’s hier zijn mijn vrienden. Ik voel me hier thuis.”
Inas Mustafa, sociaal werkbegeleider bij Trash’ure Taarten

Duurzame impact

Het VriendenLoterij Fonds steunt Trash’ure Taarten vanuit het programma Sociaal Ondernemen en Inclusie. Maar de doelen van Jeanne en haar collega’s zijn groter. Ze willen als bedrijf zo min mogelijk ruimte op aarde innemen door te werken met reststromen, groene energie en duurzame verpakkingen. De taarten maken ze van groenten en fruit die anders in de verbrandingsoven verdwijnen omdat ze bijvoorbeeld overrijp zijn of een gekke vorm hebben. Een exacte berekening is lastig te maken, maar Jeanne vermoedt over 2022 zo’n 4.450 kilo aan groenten en fruit te hebben verwerkt. Ook koopt de bakkerij haar ingrediënten zo veel mogelijk lokaal in en zijn de producten van Trash’ure Taarten vanaf de zomer van 2022 100 procent vegan.

Meer impact maken

Met de steun van het VriendenLoterij Fonds kan Trash’ure Taarten investeren in nieuw materiaal om op te schalen. Zo schaffen ze in 2022 een vrieswagen aan waarmee ze taarten bevroren kunnen aanleveren. Hierdoor kunnen ze met tussenleveranciers werken en krijgen er zo nieuwe klanten bij. Daardoor kunnen ze meer voedsel redden en meer mensen een leer-werkplek bieden.

“Trash’ure Taarten heeft alles in zich waar het VriendenLoterij Fonds voor staat. En er zit een enorme creativiteit in hun communicatie, ideeën en productontwikkeling. Alles gebeurt met aandacht en een enorme dosis positieve energie. Ze zetten altijd en in alles een stap extra. Die bevlogenheid vormt de kern van de organisatie.”
Safka Overweel, programmamanager VriendenLoterij Fonds

De toekomst

Medio 2023 verhuist Trash’ure Taarten naar een nieuwe locatie, die groter is en meer opslag en mogelijkheden voor de verwerking van restproducten heeft. Door deze nieuwe plek en de uitbreiding van het vaste team ontstaat er ruimte voor de ontwikkeling van nieuwe recepten. Ook kan de bakkerij hier de benodigde certificering behalen, zodat ze aan grotere klanten kan leveren. Met deze groei komen ook meer leer-werkplekken vrij. Bij Trash’ure weten ze de taart eerlijk te verdelen.

Het VriendenLoterij Fonds is onderdeel van Stichting DOEN en wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.