2 jaar Postcode Loterij Buurtfonds: 1.183 buurtprojecten!

Nieuwsoverzicht

Postcode Loterij Buurtfonds viert tweejarig bestaan

Van samen voedsel verbouwen in de stadstuin en kleding oppimpen onder begeleiding van lokale kunstenaars tot een jeu de boulesbaan voor de buurt: het Postcode Loterij Buurtfonds is er voor elke buurt met een goed idee. Het fonds waar maatschappelijke organisaties een financiële bijdrage kunnen aanvragen voor verrijking van hun buurt bestaat vandaag twee jaar. In deze twee jaar zijn 1183 projecten door heel Nederland gerealiseerd.

Fietsmaatjes Montferland maakte gebruik van het Postcode Loterij Buurtfonds voor de aanschaf van twee duo-fietsen met elektrische ondersteuning. Deelnemer Meinte: ‘Ik mag zelf niet meer fietsen maar wil wel mijn benen in beweging houden. Dankzij Theo en de duo-fiets ben ik lekker bezig, even het huis uit en het is nog gezellig ook. We hebben gruwelijk veel lol samen.’

Theo en Meinte zijn Fietsmaatjes en fietsen dankzij het Postcode Loterij Buurtfonds al een jaar op een duo-fiets door de omgeving rond Montferland.

In het Oppimp Atelier in de Haagse Mariahoeve vinden buurtbewoners elkaar boven de knutseltafel. Hier geven bezoekers hun garderobe een tweede leven onder begeleiding van lokale kunstenaars. Oprichtster Carola: ‘Alle leeftijden en culturen zitten in de workshops door elkaar heen. Niet iedereen heeft kleding bij zich, dus hebben we ook een samenwerking met de kringloop. Aan het einde van de middag gaat iedereen met een cadeautje naar huis en krijgt de kleding een tweede leven.’

Op tuinderij Ecoring in Haarlem wordt meer dan alleen voedsel geoogst. ‘Op onze tuinderij brengen we het gezamenlijke terug in de stad. Naast samen voedsel verbouwen en consumeren, voegen we met de kunstkas op het terrein ook een plek voor kunst, cultuur en muziek toe aan de buurt,’ vertelt initiatiefnemer Raul.

Het Oppimp Atelier en de Kunstkas zijn gerealiseerd met steun van het Postcode Loterij Buurtfonds.

Middenin tuinderij de Ecoring in Haarlem staat de iconische Kunstkas die met steun van het Postcode Loterij Buurtfonds tot stand is gekomen.

Samen voor een mooiere buurt
Veel bewoners hebben ideeën over hoe zij hun buurt nog mooier kunnen maken. Het Postcode Loterij Buurtfonds helpt deze buurtprojecten snel te realiseren en nodigt buurtbewoners door heel Nederland uit om in actie te komen. De aanvraagprocedure is snel en laagdrempelig. Via een maatschappelijke organisatie kan een bijdrage tussen de 500 en 5.000 euro worden aangevraagd. Binnen 4-6 weken staat het geld op de rekening.

Niet alleen was de aanvraag overzichtelijk, het Postcode Loterij Buurtfonds was het eerste fonds dat in ons en onze doelstelling geloofde. Dat werkte vervolgens weer als vliegwiel voor andere fondsen en de gemeente,’ aldus Hubert Poels van Streekmuseum Hoéswej in Gronsveld, Limburg.

Het Postcode Loterij Buurtfonds hielp in twee jaar tijd 1183 buurtprojecten. Van noordelijke provincies en de Randsteden tot het zuidelijkste puntje van Nederland. Een overzicht van alle buurtprojecten is hier te vinden: www.postcodeloterijbuurtfonds.nl/buurtprojecten

Over het Postcode Loterij Buurtfonds
Het Postcode Loterij Buurtfonds is onderdeel van Stichting DOEN en steunt, dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij, buurtprojecten in Nederland met bijdrages tussen de €500,- en €5.000,-. Denk aan projecten waar bewoners elkaar ontmoeten, zoals een evenement, kunstproject of gezamenlijke activiteit. Ons uitgangspunt is om Nederland mooier te maken via buurtprojecten die voor iedereen in de buurt toegankelijk zijn. Meer weten? Kijk dan op www.postcodeloterijbuurtfonds.nl.