Powervrouwen met impact

Nieuwsoverzicht

For English, click here

Pollinate Group ziet een wereld voor zich waarin vrouwen hun gemeenschappen uit de armoede weten te halen. Om dat voor elkaar te krijgen helpt Pollinate Group vrouwen in India en Nepal met het distribueren van huishoudelijke artikelen zoals lampen op zonne-energie en ventilatoren. Producten die de gezondheid bevorderen, én tijd en geld besparen. Dit verhaal vertelt meer over deze DOEN-partner en de impact ervan.

Discriminatie van vrouwen

Zowel mannen als vrouwen gaan gebukt onder armoede, maar doordat vrouwen worden gediscrimineerd hebben ze minder toegang tot hulpbronnen. Zij moeten al het huishoudelijke werk opknappen, en zijn elke dag uren bezig om maaltijden te bereiden vanwege de beperkte mogelijkheden op het gebied van onder meer verlichting en koken. Vrouwen zijn afgesneden van voortgezet onderwijs en krijgen geen betaald werk.

Problemen door armoede

Arme gezinnen kampen met gezondheidsproblemen die voorkomen kunnen worden. Kinderen moeten voortijdig van school om thuis te helpen of om het gezin financieel te steunen. Sommige kinderen beginnen niet eens aan een opleiding omdat hun gezin zich dat niet kan veroorloven.

Rolmodellen die alternatieven bieden

Pollinate Group identificeert en leidt vrouwen op tot lokale onderneemsters die hard werken om gezinnen te bereiken die het met minder dan 1,60 euro per dag moeten zien te redden. Pollinate Group noemt deze onderneemsters ‘Suryamukhi’s’, het Hindi-woord voor zonnebloem. Suryamukhi’s verdienen respect en een redelijk inkomen. Ook fungeren ze als rolmodellen die betere alternatieven voor producten aandragen, zoals zonnelampen, kookgerei, waterfilters en veel andere producten die het leven makkelijker maken.

Focus op de gemeenschap

Pollinate Group biedt zakelijke vaardigheden en producten, maar ondersteunt ook gemeenschapsactiviteiten die vrouwen neerzetten als leiders en hun gezinnen daarin meenemen. Via hun werk bouwen vrouwen hechte, langdurige dienstbare relaties op met hun gemeenschap. Ook onderscheidt Pollinate Group zich van andere organisaties door haar focus op de klant, inclusief aftersales, een belangrijk hulpmiddel om gezinnen de armoedespiraal te helpen doorbreken.

Een nieuwe generatie leiders

Pollinate Group biedt toegang tot producten die het leven verbeteren en vergroot de vaardigheden, het zelfvertrouwen en inkomen van onderneemsters. Ook verzorgt de groep programma’s voor studenten, professionals en leiders die direct impact willen hebben en de mogelijkheden van verschillende gemeenschappen willen leren kennen. Via deze programma’s verwerven de deelnemers de praktijkervaring om de volgende generatie leiders op maatschappelijk en milieugebied te worden.

De behaalde impact van Pollinate Group (van 2012 tot juli 2020):

  • 668.403 mensen bereikt
  • 763 Suryamukhi’s ondersteund
  • 178.906 producten verkocht
  • USD 23 mln aan geld bespaard
  • 90.662 ton CO2 aan energie bespaard

Wat vinden de klanten ervan?

Een Nepalese koper van een elektrische ventilator:

“Mijn kwaliteit van leven is 10 keer zo goed geworden als eerst. Vroeger was het zo heet dat ademhalen alleen al moeite kostte. Ik heb jonge kleinkinderen die nu dankzij de ventilator lekker kunnen slapen.”

Een Indiase koper van een zonnelamp:

“Vroeger verlichtten we de kamers met kaarsen als de elektriciteit in de stad uitviel. De zonnelamp heeft ons leven verbeterd omdat hij goed licht geeft, ook al heeft de omgeving geen elektriciteit.”

Wat vinden de Suryamukhi’s ervan?

Astha uit Nepal werd medio 2018 een Suryamukhi. Na huwelijksproblemen had ze geen inkomen en niet de benodigde middelen voor zichzelf en haar twee kinderen. Ze verkeerde in een kwetsbare positie en had hulp nodig. Astha werd door mensen uit haar gemeenschap doorverwezen naar Pollinate Group. Astha was niet altijd even gemotiveerd om te verkopen, maar Pollinate Group heeft haar altijd geduldig ondersteund en gestimuleerd om te blijven verkopen.

Astha: “Ik droom ervan om later mijn eigen winkel te beginnen als het goed gaat. Ik wil financieel sterk zijn en mijn kinderen een goed leven en goed onderwijs bieden.”

Afsana uit India werd in 2019 een Suryamukhi. Ze heeft een man en drie kinderen. Afsana werkt graag in de gemeenschap. Ze vertelt dat ze voelt door de gemeenschap te worden gewaardeerd vanwege haar werk als Suryamukhi.

Afsana: “Vroeger wist ik maar weinig van het bedrijfsleven, maar inmiddels weet ik hoe je een bedrijf runt. Ik heb zakelijke vaardigheden.”


DOEN ondersteunt vanaf 2019 Pollinate Group via het Duurzame Energie-programma omdat het meer mensen voorziet van duurzame energie en tegelijkertijd banen voor vrouwen creëert.