Matthijs: “We willen zoveel mogelijk smaken van de natuur vangen in onze thee”

Nieuwsoverzicht

Voordat Daan en Matthijs hun eigen onderneming starten, werken zij via een jong en creatief bureau voor grote bedrijven. Ze leren er meer over ondernemen en duurzaamheid, maar missen nog de stap die leidt tot echte verandering. Dit gevoel blijft borrelen en na een toevallige ontmoeting op Koningsdag leidt een biertje en een goed gesprek tot de start van iets nieuws: Wilder Land. (On)kruidenthee van eigen bodem, als middel om de natuur te herstellen.

Op het doel af
Het idee om samen een eigen onderneming te starten kwam niet uit de lucht vallen. Daan werkte eerder al voor Commonland, een internationale organisatie die zich inzet voor landschapsherstel, en Matthijs keek hier al langer met grote waardering naar.

Matthijs: “Ik vond het werk dat Daan bij Commonland deed zo gaaf. “Hoe mooi is het dat hoe beter het gaat met je bedrijf, hoe beter het is voor de natuur!"

Nadat ze beiden hun baan hadden opgezegd besloten ze zich na flink wat onderzoek te focussen op het herstel van de Nederlandse biodiversiteit. Hier was en is de noodzaak groot en kan er snel resultaat geboekt worden. Met een achtergrond in Bedrijfskunde en Psychologie hebben ze misschien geen groene vingers, maar ze herkennen kansen als geen ander.

Matthijs: “Wij wilden iets doen met landschapsherstel, dus dan heb je land nodig. En wie zijn de grootste landsgebruikers van ons land? Juist, de boeren."

Matthijs (links) en Daan in het Nederlandse wilde land (™Anko Stoffels)

De boer op
Dus gingen Matthijs en Daan de boer op en de boeren af. Op zoek naar het middel dat paste bij hun doel.

“We ontdekten dat het terugbrengen van inheemse bloemen en kruiden ontzettend goed is voor de biodiversiteit. Denk aan kamille, brandnetel, duizendblad of de korenbloem, planten die door boeren nog als onkruid werden gezien.”

Deze kruiden zijn goed voor de natuur, maar ook heel geschikt voor kruidenthee. Dus gingen de bedrijfskundigen aan de slag.

Matthijs: “Wij hadden eigenlijk helemaal geen verstand van thee, maar wel van markten. Uit ons onderzoek bleek thee niet alleen een zogeheten groeimarkt, we zagen ook dat het uit alle delen van de wereld naar ons land komt, terwijl veel van de kruiden hier gewoon groeien. Zonde!”

Zo werd Wilder Land geboren. Kruidenthee van eigen bodem, die bijdraagt aan het herstel van de natuur.

Groeien om te bloeien
Op dit moment werkt Wilder Land samen met een twintigtal boeren door het hele land. Ze zaaien inheemse kruiden en planten op de randen van hun akkers en betalen in ruil hiervoor een vergoeding. Een deel wordt gebruikt voor de thee, een deel blijft achter voor de biodiversiteit.

Matthijs: “Het succes bij de ene boer leidt weer tot interesse bij de ander. Ondertussen is er zelfs een wachtlijst. Hoe meer thee we verkopen, hoe meer boeren zich bij ons kunnen aansluiten. ”

Gelukkig verwent de thuiswerkende Nederlander zich in crisistijd graag met duurzame thee van eigen land. Al brengt dit succes wel een nieuwe uitdaging met zich mee: de verwerking. Want wie zaait zal oogsten.

“Waar je normaal gesproken alles zoveel mogelijk op één plek doet, maken wij impact door spreiding. Hoe meer wij doen voor de biodiversiteit, hoe uitdagender het proces van verwerken wordt”, aldus Matthijs. “Nu halen we een deel van de thee nog biologisch gecertificeerd bij het Blauwe Huis in Drenthe, maar over een paar jaar willen we dat alle thee 100% van eigen oogst is.”

Om dichterbij deze 100% te komen zijn met steun van Stichting DOEN verschillende machines aangeschaft, deze moeten van de grote oogsten licht werk maken.

Overal een wilder land
Nu de vingers van Daan en Matthijs groener en groener worden, dromen zij al van wildere landen voorbij de eigen grens. Met een naamswijziging aan de start van dit jaar, van Ptthee naar Wilder Land, zijn deze ambities onderstreept.

“Waar je ook bent, Wilder Land blijft Wilder Land. We willen de smaken van elk land vangen in onze thee, zodat deze straks overal te drinken is, maar nergens hetzelfde smaakt.”

Voordat het zover is, willen Matthijs en Daan eerst nog alle smaken van ons eigen wilde land terugbrengen in heerlijke theeën. Lekker voor de consument, goed voor de boer, de natuur én niet te vergeten het eigen geluk.

“Hoe gelukkig je wordt als je een strook met bloemen en planten ziet en beseft hoeveel leven daarin krioelt en vliegt, en wat dat betekent voor de natuur. Dat gevoel is wat we zochten en waar het voor doen.”

Stichting DOEN steunt Wilder Land vanuit het programma Circulair Ondernemen. Zelf proeven hoe het Nederlandse wilde land smaakt of meer lezen over Wilder Land? Ga dan naar www.wilder-land.com