Stichting Roetz Fair Factory vormt met fietsenmerk Roetz-Bikes een sociale en circulaire onderneming in de fietsenbranche. In de fietsenfabriek krijgen fietswrakken een tweede leven, dankzij het vakmanschap van de makers: mensen die in de fabriek (opnieuw of voor het eerst) hun werkgeluk vinden.
Van fietswrak tot Roetz-Bike
Oude fietsen worden in de Roetz Fair Factory gerecycled om vervolgens als nieuwe fiets de deur uit te gaan. Bij sommige fietsen wordt wel 80% van de onderdelen hergebruikt. Stap één is het demonteren van de oude fiets, de onderdelen schoonmaken en de kwaliteit controleren. Daarna worden de bruikbare onderdelen gesorteerd en krijgen de frames (buiten de fabriek) een kenmerkende Roetz-kleur. Door middel van een professionele productielijn zetten de makers de fietsen stapje voor stapje weer in elkaar. Dit gebeurt ook met oude Postcode Loterij-fietsen. De fietsen worden verzameld, weer als nieuw gemaakt en vervolgens ingezet als gerecyclede fietsprijs voor de deelnemers van de Postcode Loterij.
Sinds 2024 produceert Roetz ook de circulaire en modulaire e-bike Roetz Life. Elk onderdeel van een Roetz Life fiets kan snel en meerdere keren vervangen worden, zodat de fiets een levenlang mee kan gaan en (e-)waste voorkomen wordt.
Op zoek naar werkgeluk
Elke dag zijn er ongeveer 40 makers aanwezig in de fabriek, die samen met de dagelijkse leiding tientallen fietsen produceren. De meeste mensen in de fietsenfabriek komen uit een kwetsbare arbeidspositie en hebben om uiteenlopende redenen geen ‘normaal’ werk. Bij Roetz krijgen ze de kans om weer mee te doen. Ze worden in een veilige, professionele omgeving opgeleid tot ambachtelijke fietsenmakers en halen zo het beste uit zichzelf. Vervolgens stroomt een groot deel van deze makers uit naar betaald werk, bij Roetz zelf, elders in de fietsenbranche of op een andere plek.
Stichting DOEN steunt Stichting Roetz Fair Factory dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.