Oscar Circulair brengt de hoeveelheid restafval terug in drukke gebieden in de binnenstad

Nieuwsoverzicht

In drukke bedrijfsgebieden in de binnenstad zorgt afvalinzameling voor veel vervoer van zware vrachtwagens. Daarbij worden bedrijven onvoldoende gestimuleerd om hun afval te scheiden. Dit kan anders. Oscar Circulair zorgt voor centrale inzameling in deze gebieden, haalt hoogwaardige grondstoffen uit het afval waardoor er minder restafval overblijft en zorgt ervoor dat er veel minder vervuilende vervoersbewegingen in het gebied nodig zijn. Sinds eind 2019 zijn er goede resultaten geboekt op het Westergasterrein in Amsterdam en vanaf vandaag is Oscar Circulair ook actief bij het Olympisch Stadion.

Minder restafval, meer hoogwaardige grondstoffen

Gemiddeld genomen wordt 60% van het bedrijfsafval verbrand en 40% opnieuw gebruikt. Het doel van Oscar Circulair is het percentage restafval binnen drie jaar van 60 naar 10% terug te brengen. Uit de resultaten op het Westergasterrein is gebleken dat na invoering van het model van Oscar Circulair het percentage restafval in drie maanden teruggebracht kon worden naar 25%. Het aantal vervuilende vervoersbewegingen is er verminderd met 900 vrachtwagens per jaar.

Het model

‘Oscars’, de werknemers van Oscar Circulair, zamelen zeven dagen per week, met elektrische voertuigen afval en grondstoffen in. Dat wordt op kwaliteit gecontroleerd en gebulkt op de grondstoffenhub op het terrein en vanaf daar afgevoerd naar duurzame verwerkers die in grote volumes de kwaliteitsstromen en het restafval de stad uit brengen.

Door bedrijven minder te laten betalen voor het afvoeren van hoogwaardige grondstoffen, zoals bijvoorbeeld karton, en meer voor het restafval, geeft Oscar Circulair de bedrijven een stimulans om het afval goed te scheiden.

Het beproefde model van Oscar Circulair stuurt op het drastisch verminderen van vervuilende vervoersbewegingen, het verhogen van het percentage hoogkwalitatieve grondstoffenstromen, het verminderen van het restafval, hoogfrequente dienstverlening waardoor containers niet of kort aan de gevels staan en het vergroten van het bewustzijn van alle medewerkers van de aangesloten bedrijven.

Sociaal oogmerk

De ‘Oscars’ die overdag aan het werk zijn hebben een afstand tot de arbeidsmarkt of een zorgindicatie. In de avonduren en het weekend bestaat het team ‘Oscars’ ook uit studenten. Hiermee wil Oscar Circulair het contact bevorderen tussen ondernemers, de buurt en Oscar Circulair.

De uitbreiding van Oscar Circulair naar het Olympisch Stadion wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN.

Tijdens de perspresentatie voerden alle samenwerkingspartners een afvalsorteerproef uit om inzicht te krijgen in de waardevolle grondstoffenstromen die nu nog bij het restafval belanden.