Orbisk ontvangt investering om voedselverspillingsmonitor uit te rollen naar honderden professionele keukens

Nieuwsoverzicht

Utrecht – 30 augustus 2021 - Orbisk, de Utrechtse startup die met behulp van AI voedselverspilling wil voorkomen, heeft in een investeringsronde ruim 1 miljoen euro opgehaald om haar technologie op grote schaal in de markt te zetten. De nieuwe investeerders zijn Foodsparks by PeakBridge en EIT Food. De bestaande investeerders DOEN Participaties en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) hebben hun financiële belang uitgebreid.

Voedselverspilling draagt sterk bij aan de uitstoot van broeikasgassen, terwijl veel van dit verspilde eten nog volledig geschikt is voor consumptie. Een gemiddeld restaurant heeft zo’n 10.000 kilo voedselafval per jaar. Met de oplossing van Orbisk is het mogelijk om tot 70% van deze verspilling te voorkomen. Orbisk voorziet de afvalcontainer van een weegschaal en een camera. Bij het weggooien maakt de camera een foto en wordt het gewicht bepaald door de weegschaal. AI bepaalt automatisch wat er precies wordt weggegooid. Via een online rapportage krijgt de klant inzicht in wat en hoeveel er wordt weggegooid. Hiermee kunnen planning, inkoop, aanbod en bereidingsprocessen worden geoptimaliseerd om hiermee de duurzaamheid en winstgevendheid te verbeteren. De resultaten bij bestaande klanten bewijzen deze belofte en bieden Orbisk perspectief voor snelle groei.

Olaf van der Veen, CEO van Orbisk: "We zijn erg blij met de investering van PeakBridge, DOEN Participaties, BOM en EIT Food. We zijn trots op het feit dat deze partijen de potentie van onze technologie zien om de Horeca en Foodservice duurzamer te maken en daarmee een wereldwijd probleem aan te pakken. De kennis, ervaring en het netwerk die we met deze impact-investeerders aan boord halen, zal ons helpen om ons doel te behalen: een vermindering van 100 miljoen kilo voedselverspilling in 2025.”

Momenteel maken 50 restaurants gebruik van de techniek van Orbisk. Gemiddeld levert dit een vermindering van voedselverspilling op van zo’n 50%. In 2020 was Orbisk één van de finalisten van de Postcode Lotteries GreenChallenge.


Over DOEN Participaties
DOEN Participaties investeert al meer dan 25 jaar in innovatieve, duurzame en sociale startups. DOEN Participaties heeft de ambitie de wereld groener en socialer te maken. Daarom staat impact centraal bij alle investeringen. DOEN Participaties investeert in de vroege fase van bedrijven en durft risico te nemen. DOEN Participaties is volledig eigendom van en wordt gemanaged door Stichting DOEN. Stichting DOEN is opgezet door de Nationale Postcode Loterij om vernieuwende initiatieven te steunen.
www.doenparticipaties.nl

Over Orbisk
Bij Orbisk streven we naar het maken van zoveel mogelijk positieve impact. We dragen ons steentje bij aan een duurzame wereld door onze innovatieve technologische oplossing. Wij maken impact op de natuur en de planeet, maar ook op de financiën van een onderneming. Win-win dus! De food waste-uitdaging is alleen gezamenlijk op te lossen. Wij geloven in een samenwerking op basis van openheid en vertrouwen, met als doel het wereldvoedselsysteem voorgoed te verbeteren!
www.orbisk.com

Over EIT Food
EIT Food is 's werelds grootste en meest dynamische gemeenschap voor voedselinnovatie. We versnellen innovatie om een toekomstgericht voedselsysteem te bouwen dat gezond en duurzaam voedsel voor iedereen produceert. Gesteund door de EU investeren we in projecten, organisaties en individuen die onze doelen voor een gezond en duurzaam voedselsysteem delen. We ontsluiten innovatiepotentieel in bedrijven en universiteiten en creëren en schalen agrifood-startups om nieuwe technologieën en producten op de markt te brengen. We rusten ondernemers en professionals uit met de vaardigheden die nodig zijn om het voedselsysteem te transformeren en stellen consumenten centraal in ons werk, en helpen vertrouwen op te bouwen door hen opnieuw te verbinden met de oorsprong van hun voedsel. Wij zijn een van de acht innovatiegemeenschappen die zijn opgericht door het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT), een onafhankelijk EU-orgaan dat in 2008 is opgericht om innovatie en ondernemerschap in heel Europa te stimuleren.
www.eitfood.eu

Over PeakBridge Partners
PeakBridge Partners Beheert FoodTech-fondsen wereldwijd. PeakBridge richt zich op innovatieve, schaalbare en ESG-positieve bedrijven met beschermbare technologieën die de menselijke voeding en de waardeketen van de voedselproductie verbeteren. PeakBridge, een kernlid van EIT Food, investeert wereldwijd in early-stage en Series A-bedrijven. Tot de portfoliobedrijven behoren Imagindairy, Ukko, Nick's, Tastewise, BE WTR en Vanilla Vida.
www.peakbridge.vc

Over BOM
In Brabant werken we hard aan duurzame voedselsystemen om te zorgen dat er ook in de toekomst voldoende kwalitatief voedsel is voor iedereen, met respect voor onze leefomgeving. De BOM zet samen met ondernemers in op de transitie van dierlijke naar alternatieve eiwitten; versnelling van precisielandbouw en het tegengaan van verspilling.
www.bom.nl