“Met Beyco leer je de wereld om anders koffie te verhandelen”

Nieuwsoverzicht

Een eerlijke prijs voor koffie- en cacaoboeren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Daar zet Progreso zich met steun van DOEN al jaren voor in. Om producenten en kopers met elkaar in contact te brengen, richt de stichting het wereldwijde koffiehandelsplatform Beyco (Beyond Coffee) op. Op dit online platform kunnen koffieproducenten hun koffie online verkopen op de wereldmarkt, contracten ondertekenen en publiceren, monsters naar potentiële kopers sturen en financiële diensten (zoals Price Risk Management of prefinanciering) aanvragen bij Progreso. We nemen je mee op reis, van een koffieboon in Colombia, naar een bakkie troost in Utrecht.

Zuivere koffie

Koffie en chocolade zijn producten waar veel consumenten dagelijks van genieten. Helaas worden deze producten geproduceerd door miljoenen koffie- en cacaoboeren die het moeilijk hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. Ze hebben geen toegang tot de internationale markt en financiering en problemen als lage productie en slechte kwaliteit door bijvoorbeeld een tegenvallende oogst of een gebrek aan kennis of middelen.

Progreso ondersteunt producentenorganisaties bij het produceren en verkopen van kwaliteitskoffie en cacao om aangesloten boeren in hun levensonderhoud te verbeteren. Hun doel is kleine of beginnende producentenorganisaties te versterken, zodat zij hun organisaties als professionele bedrijven kunnen runnen en boerenhuishoudens kunnen ondersteunen. Het platform Beyco helpt daarbij.

Van koffieboer…

Voor Juan Pablo heeft koffie altijd een belangrijke rol gespeeld in zijn leven in Colombia. Hij helpt zijn vader al sinds hij klein is en brandt jarenlang koffie die hij in zijn eigen land verkoopt. Tegenwoordig verkoopt Juan Pablo koffie op de internationale markt via zijn organisatie Argote Specialty Coffee. Deze producentenorganisatie vertegenwoordigt 16 verschillende koffieproducenten uit de regio. Hij brengt hun energie en kracht samen en faciliteert de verwerking en handel van hun koffie, samen met zijn eigen koffie.

Met hulp van Beyco kan Juan Pablo de koffie online verkopen, financiële diensten aanvragen bij Progreso en een trackrecord opbouwen. Een trackrecord kan bijvoorbeeld bestaan uit de exportcontracten die Argote heeft met organisaties of de bewijzen van leningen die deze organisatie in het verleden heeft afgesloten. Het laat nieuwe partners zien of een organisatie betrouwbaar is om zaken mee te doen of een lening aan te verschaffen.

“Aan het begin van het oogstseizoen kunnen we via het platform een lening van Progreso krijgen die we gebruiken om de koffie van onze leden te kopen. We schieten ongeveer 60% van de totale verkoop voor en betalen de telers vooraf,” vertelt Juan Pablo. “Bovendien is de rente die wij aan Progreso betalen veel lager in vergelijking met andere Colombiaanse financiële instellingen.”

Door het platform te gebruiken om financiële diensten aan te vragen, kan Juan Pablo de leen- en handelsgeschiedenis van de organisatie digitaal vastleggen. Dit vergroot de kredietwaardigheid van Argote en, zodra de organisatie gaat opschalen, zal het gemakkelijker in aanmerking komen voor leningen van andere sociale kredietverstrekkers.

De koffiebonen worden geplukt.

… naar koffie-importeur...

In 2013 loopt Lennart Clerkx stage bij een rijke Deense koffie-ondernemer in Tanzania. Hoewel hij koffie van andere producenten koopt tegen hoge prijzen, en voor scholing voor hun kinderen, gezondheidszorg en andere diensten zorgt, realiseert Lennart zich dat de naburige producenten het niet zo goed doen. Zelfs met dezelfde kwaliteit koffie, kunnen de andere boeren in het gebied de juiste markt niet vinden.

Na een jaar lang koffie-importeurs en koffiebranders overtuigen van de voordelen van directe handel en zelfs een poging om een ​​online handelsplatform op te bouwen, besluit Lennart dat hij de meeste impact kan maken door de koffie zelf in te kopen en een eerlijke prijs te betalen aan de producenten. De producenten staan direct in relatie met koffiebranders in Nederland en verkopen hun koffie dan ook rechtstreeks aan hen. This Side Up verdient hier een kleine, maar eerlijke marge aan als importeur voor de verkoop en logistiek tussen beiden partijen.

Lennart wil het hele proces volledig transparant houden. “Beyco is voor ons een duidelijke en gemakkelijke manier om te bewijzen dat we zo transparant zijn als we zeggen. We kunnen onze contracten natuurlijk uploaden op onze website, maar ik vind dat verificatie door een derde partij zoals Beyco, die er geen baat bij heeft om het anders weer te geven dan het is, super krachtig is.”

This Side Up gebruikt Beyco ook om hun contracten te registreren, zodat hun koffieproducenten toegang krijgen tot voorfinanciering van Progreso. Maar de belangrijkste reden voor Lennart om zich aan Becyo te binden: “Boeren weten vaak niet hoe ze een goed contract moeten schrijven en een koffiebrander die geïnteresseerd is in directe handel heeft meestal nog nooit een contract gezien. Dus door dit op Beyco te faciliteren, leer je de wereld om anders koffie te verhandelen. Dat vind ik enorm en visionair.”

… tot koffiebranderij

De Utrechtse koffiebranderij Nordkapp koopt koffie van handelaren die de waardeketen zo transparant mogelijk maken. Zo ook de koffie van Argote via This Side Up. Wekelijks branden ze de koffie en bezorgen ze deze persoonlijk bij hun horeca-afnemers, waar mensen kunnen genieten van een kop zuivere koffie.

Juan Pablo op bezoek bij de Utrechtse koffiebranderij Nordkapp

DOEN is de eerste organisatie die gelooft in het idee van Beyco en Progreso steunt bij het bouwen van een innovatief, op blockchain gebaseerd platform. In de zomer van 2021 introduceert Beyco naast de verkopers- en kopersprofielen ook het handelaarsprofiel op het platform. Dit nieuwste profiel stelt importeurs, exporteurs en traders in staat koffie te kopen én verkopen op het platform en hun logistieke diensten aan te bieden.