(Leave) Space for Space

Nieuwsoverzicht

Deze zomer staat op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord een nieuw, kleurrijk kunstwerk van de Britse kunstenaar Morag Myerscough. Wat maakt dat je je ergens thuis voelt? Die vraag vormt het hart van het werk (Leave) Space for Space. Het is een ontmoetingsplaats voor iedereen; jong en oud, lokaal en internationaal.

Verschillende groepen verbinden

De NSDM-werf is een open en toegankelijk terrein met een divers publiek. Nieuwe omwonenden, toeristen, creatieven en oude buurtbewoners komen er samen, maar verblijven er vaak naast elkaar maar lopen elkaar soms nog mis. Samen met Myerscough onderzocht Stichting NDSM-werf hoe gebruikers van deze publieke ruimte elkaar juist kunnen ontmoeten. Tijdens workshops kwamen de verschillende groepen buurtbewoners samen om hun kijk op Amsterdam-Noord en ideeën van ‘sense of belonging’ te delen.

Het kunstwerk

De input uit de workshops heeft Myerscough vertaald naar woorden die een prominente plek innemen in de installatie. Het is een speelse en opvallende constructie geworden met zitplaatsen, schommelbankjes en mobielen die dansen op de wind. Verrijkt met kleurrijke tekstborden geïnspireerd op en door Amsterdam-Noord. Deze tijdelijke ontmoetingsplaats staat symbool voor uitwisseling en verbinding tussen de verschillende gemeenschappen in de dynamische buurt.

Een gedicht over ‘sense of belonging’

Op basis van de verhalen die deelnemers hebben gedeeld tijdens de workshops, heeft artiest en performer Mahat Arab een gedicht geschreven over 'sense of belonging' genaamd: Sommigen waren al zo lang hier. Lees het gedicht hier.

Het VriendenLoterij Fonds steunt Stichting NDSM-werf dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.

Fotocredits: Benjamin Kotek