DOEN en Rabo Foundation steunen ontwikkeling herbruikbare verzendverpakkingen voor webshops

Nieuwsoverzicht

De start-up BOXO ontwikkelt herbruikbare verzendverpakkingen en retoursystemen voor ondernemers met een webshop. Hierdoor hoeven zij geen wegwerpdozen meer te kopen maar versturen ze hun orders in herbruikbare Boxobags. Dankzij Stichting DOEN en RABO Foundation kan BOXO de volgende stappen zetten in de ontwikkeling van herbruikbare verzendverpakkingen en retoursystemen.

Miljoenen kartonnen wegwerpdozen

Elke dag worden er in Nederland meer dan 1 miljoen pakketjes verzonden. In de meeste gevallen worden deze verstuurd in kartonnen wegwerpdozen. BOXO biedt webshops met de Boxobag een alternatief. Deze herbruikbare verzendverpakkingen zijn in Nederland geproduceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en gemaakt van gebruikte Big Bags. Dat zijn grote sterke zakken die worden gebruikt voor het opslaan en vervoeren van bulkgoederen zoals grind, melkpoeder of houtpellets.

Okke de Jonge startte BOXO als studentondernemer vanuit ergernis over volle papiercontainers vol eenmalig gebruikte dozen. Inmiddels werkt BOXO met een team van specialisten aan oplossingen voor de groeiende berg afval door E-commerce bestellingen. Oprichter de Jonge is dankbaar voor de financiering: "Dankzij Stichting DOEN en Rabo Foundation kunnen we versnellen in de ontwikkeling van ons retoursysteem en de sociale productie van Boxobags opschalen om onze missie te bereiken."

Statiegeld op herbruikbare verpakkingen

Stichting DOEN verleent financiering voor de ontwikkeling van BOXO Return. Dit retoursysteem maakt het mogelijk om het statiegeld op de herbruikbare verzendverpakkingen eenvoudig terug te ontvangen bij een inleverpunt. Dit retoursysteem wordt opengesteld voor andere herbruikbare verpakkingen. Hierdoor kunnen zowel Boxobags als andere herbruikbare verpakkingen van verpakkingsbedrijven of webshops eenvoudig en efficiënt retour komen.

In Utrecht is het eerste inleverpunt reeds geopend en wordt het inleverproces uitgebreid getest. BOXO opent door heel Nederland inleverpunten op plekken waar veel mensen al komen zodat er een fijnmazig netwerk ontstaat. Jitske Harms, programmamanager van Stichting DOEN is blij om BOXO te kunnen steunen bij de ontwikkeling van het inlevernetwerk voor herbruikbare verzendverpakkingen: "Stichting DOEN ondersteunt met bijdragen van de Postcode Loterij vernieuwende initiatieven die bijdragen aan een regeneratieve economie. BOXO past hier goed in: met de ontwikkeling van het retoursysteem kan BOXO een significante bijdrage leveren aan de vermindering van het grondstoffengebruik door online winkelen."

Sociale productie in Nederland

Boxobags worden geproduceerd van gebruikte big bags en vervaardigd in sociale werkplaatsen in Nederland. Dankzij het slijtvaste materiaal kunnen de verpakkingen tot wel 500 keer gebruikt worden. De CO2-besparing is enorm ten opzichte van het energie-intensieve recyclingproces van wegwerpdozen. Door de financiële ondersteuning van Rabo Foundation kan BOXO de productieketen slimmer inrichten en een grote batch herbruikbare verzendverpakkingen produceren. Nynke Struik, Programma Manager Sociaal Ondernemen bij Rabo Foundation hierover: "BOXO creëert sociale werkgelegenheid door de reiniging en productie van haar herbruikbare verzendverpakkingen onder te brengen bij Nederlandse sociale werkbedrijven. Dit draagt bij aan een betere en duurzamere toekomst van mensen die moeilijk op eigen kracht een baan kunnen vinden."

Herbruikbaar de norm

Volgens de Europese Verpakkingswet moet vanaf 2030 10% van de (non-food) e-commerce verpakkingen herbruikbaar zijn. De missie van BOXO is om herbruikbare verzendverpakkingen de norm te maken in Nederland. Na tweeënhalf jaar ontwikkelen, testen en vele feedbackrondes met webhops, software-, fulfillmentbedrijven en pakketbezorgers betreedt BOXO nu de E-commerce markt.