Seydou: “Mali heeft de wereld zoveel culturele en artistieke rijkdom te bieden”

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! De verbeeldingskracht van jonge mensen geeft een land de hoop en het vertrouwen in morgen. Daarom bouwt onze partner Yamarou in Mali aan een professioneel netwerk voor talentvolle fotografen. In de stad Bamako, ook wel bekend als de hoofdstad van de fotografie, leiden zij jongeren, en dan met name jonge vrouwen, op tot professionele, artistieke fotografen. Wij spraken met Seydou Camara, algemeen directeur van Yamarou.

Creativiteit vult de leegte

Toen Yamarou in 2018 werd opgericht, waren er volgens de cijfers meer dan 800 mensen actief als fotograaf, van bijvoorbeeld portretten of bruiloften. Maar door gebrek aan professionele opleidingen, koos niemand voor fotografie als kunstvorm, als manier om tot de verbeelding te spreken.

Yamarou werd opgericht om deze leegte te vullen met de kunst van de fotografie. Op scholen gaan zij langs om jongeren al vroeg kennis te laten maken met deze kunstvorm en hen de kans te geven om hun talenten op dit gebied te ontwikkelen.

Seydou Camara, algemeen directeur van het initiatief: “Wij zien voor ons een rol weggelegd in het opleiden van jongeren in de fotografie en het versterken van hun professionele vaardigheden. Samen met hen verstevigen we zo de positie van Bamako als hoofdstad van de fotografie.”

Vrouwen van de fotografie

In 2018 was toegang tot de fotografie nog een echte mannenaangelegenheid. Minder dan 1% van alle fotografen in Mali was vrouw. Yamarou richt zich op alle jongeren, maar ze zijn wel vastberaden iets aan deze scheve verhouding te doen.

Seydou: “Onze programma’s staan open voor iedereen, maar we richten ons wel in het bijzonder op meisjes en jonge vrouwen. Zo willen we de maatschappelijke vooroordelen doorbreken en laten zien dat de wereld van de fotografie ook voor hen te ontdekken is.”

Verschillende vrouwelijke fotografietalenten krijgen bij Yamarou zo voor het eerst een kans. Zoals de jonge fotografe Kani Sissoko bijvoorbeeld, die haar hele opleiding bij Yamarou Photo volgde: “Yamarou is voor mij niet alleen een school maar ook een familie. Hier heb ik goed leren fotograferen en veel gewerkt aan mijn persoonlijke ontwikkeling.”

Of Anna Ndiaye, die ook met veel plezier terugkijkt op haar opleiding: “Yamarou heeft me niet alleen laten zien hoe ik de fotocamera gebruik, maar leerde mij op een nieuwe manier te kijken naar de wereld die me omringt.”

Samenwerken is samen sterker

Naast het bieden van opleidingen, organiseert Yamarou verschillende activiteiten die bijdragen aan het versterken van de culturele sector in Mali. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking met Photo’Art, een collectief van 24 lokale fotografenverenigingen dat werkt aan het stimuleren en ontwikkelen van de fotografiesector in Mali.

Seydou: “Vanuit deze samenwerking is het idee ontstaan om een Interbiënnale, een tweejaarlijkse fototentoonstelling, te organiseren. En de tijd daartussen wordt gevuld met onder andere cursussen en exposities. Zo willen we lokale fotografen voorbereiden op deelname aan de grotere Afrikaanse fotobiënnales.”

Samen bieden zij jongeren naast een opleiding zo de kans hun werk aan het publiek te laten zien. Eerst in Mali, dan aan de rest van Afrika en uiteindelijk over de hele wereld.

Kunst als motor van de maatschappij

Plannen voor de toekomst heeft Seydou genoeg. De komende jaren wil Yamarou bijvoorbeeld beurzen invoeren voor jonge fotografen en een ‘artist-in-residence’-programma opzetten. Ook dromen ze van een museum gewijd aan hedendaagse Afrikaanse fotografie en een groot internationaal netwerk van vakmensen. “Zo kan het werk van jonge, Malinese fotografen over de hele wereld ontdekt worden.”

Samen met alle jongeren en partners verstevigt Yamarou zo de culturele sector in Mali. “Dat is belangrijk, want kunst en cultuur zijn onmisbaar in een land als Mali. Het draagt bijvoorbeeld bij aan de sociale cohesie, het met elkaar leven binnen de maatschappij. Maar het zorgt ook voor banen, voor economische groei. Door verder te professionaliseren, wordt dit aandeel de komende jaren alleen nog maar groter.”

Want, zo sluit Seydou af: “Als er één sector is waarin Mali de rest van de wereld iets te bieden heeft, dan is dat haar culturele en artistieke rijkdom!”