14 december 2017
nieuws

Leeft de strijd tegen energieverspilling eigenlijk wel in ons land? Het antwoord is volmondig JA! Maar liefst 90 pioniers stuurden hun plannen op. Uiteenlopende ideeën met allemaal een duidelijk doel: energieverspilling tegen gaan. Dat je dit op heel veel manieren kunt doen, bleek wel uit de inzendingen. Ramen die zonnewering, video-wall en zonnepaneel in één zijn, een warmtepomp die op water werkt en geen geluid maakt, een ‘dak-op-dak’ kliksysteem dat tot 50% beter isoleert – zowel in de zomer als in de winter – en apps gebouwd met intelligente energiebesparende systemen voor bedrijven en consumenten die het energieverbruik van elke machine in één oogopslag zichtbaar maken. De finalisten zijn bekend!

De Finalisten
Op 15 maart 2018 bepaalt een zeek vakkundige jury wie de Energie(s)Topper van 2018 wordt. Maar voordat het zover is stellen we de vijf finalisten graag kort aan je voor:

  • Ipsum Energy is een real-time app die werkt als persoonlijke energiecoach voor consumenten. Ipsum ziet namelijk het energieverbruik van de belangrijkste elektrische apparaten in huis en laat zien wat de grootste energieslurpers zijn en waar dus bespaard kan worden. De app geeft per apparaat praktische bespaartips voor slimmer energiegebruik. Huishoudens kunnen met de app 10 tot 20% energie besparen.
  • Roofclix biedt een oplossing voor beheersing van het binnenklimaat van de 450 miljoen m2 aan platte daken in Nederland. Het is een kliksysteem dat op bestaande daken van woningen wordt geplaatst en zorgt tot 50% reductie in koelbehoefte in de zomer en verwarmingsbehoefte in de winter.
  • Sensorfact NL is een intelligent energiemanagementsysteem voor de maakindustrie. Draadloze sensoren meten het energieverbruik van de machines, zodat in een oogopslag het besparingspotentieel per machine duidelijk wordt. Het systeem detecteert via algoritmes ook welke besparingsmaatregelen genomen kunnen worden om zo het energieverbruik te verlagen.
  • De THEAC-25 warmtepomp van Soundenergy werkt niet op elektriciteit maar op heet water via een unieke zelf ontwikkelde en gepatenteerde technologie: Thermo Acoustics. De THEAC-25 heeft geen koudemiddel en bewegende delen, is geluidsarm en onderhoudsvrij. De warmtepomp is geschikt voor gebouw- en proceskoeling en belooft 50 tot 90% energiebesparing.
  • Wellsun heeft de Lumiduct TM ontwikkeld: een raam, zonnewering, zonnepaneel en videowall in één dat 50% meer energie opwekt dan een traditionele zonnepanelen. Een controlesysteem bepaalt hoeveel licht en warmte het paneel doorlaat. Het felle, directe licht wordt omgezet in energie, het zachte daglicht wordt doorgelaten. Door ledlampjes te integreren in het paneel kan het ook nog als media wall functioneren “met een betere resolutie dan de Ziggo dome” aldus de makers.

Anneke Sipkens, algemeen directeur Stichting DOEN: “De vijf finalisten richten zich op verschillende markten: van moderne gebouwen tot huishoudens. Wat opvalt is de rol die innovatie en technologie bij de finalisten speelt – typische staaltjes van groen Hollands vernuft waaronder gepatenteerde systemen en zeer kansrijke toepassingen voor zowel de zakelijke als de consumentenmarkt. Wij hebben deze competitie in 2016 in het leven geroepen om de energiebesparingssector aan te jagen en zijn heel blij met het enorme aantal inzendingen. Dankzij het ondersteunen van deze initiatieven is aan meer dan 115.000 huishoudens en acht woningcorporaties toegang gegeven tot duurzame energie-opwek en is 2257 ton CO2 bespaard.”

Verloop competitie
De vijf genomineerden krijgen coaching op maat via New Venture en worden voorbereid op de finale. Dan pitchen zij hun plannen aan de vijfhoofdige jury - bestaande uit juryvoorzitter Ed Nijpels (voorzitter van de Borgingscommissie (SER) van het Energieakkoord), Marjan Minnesma (directeur Urgenda), Jacco Minnaar (director Energy and Climate bij Triodos Investment Management), Florian Schneider (directeur Nerdalize en winnaar DOEN Energie[s]topper 2016) en Anneke Sipkens (algemeen directeur Stichting DOEN). De winnaar ontvangt 100.000 euro om zijn of haar product of dienst verder te ontwikkelen.

Ga naar www.doenenergiestopper.nl voor alle informatie over de competitie. De komende tijd gaan we persoonlijk langs bij alle finalisten. Deze vlogs vind je binnenkort ook op deze website!