14 september 2018
nieuws

Met inzendingen van over de hele wereld is de Green Challenge 2018 gewonnen door een start-up uit eigen land. The Great Bubble Barrier bleek van de vijf finalisten het meest overtuigend en won de hoofdprijs van maar liefst €500.000. Een bedrag dat de start-up moet helpen de bekende en moeilijke ‘volgende stap’ te zetten en te laten zien dat het idee inderdaad de kracht heeft om voor een groenere toekomst te zorgen.

Tijd voor bubbels
Zoals de naam al doet vermoeden is het plan van de winnende start-up om een barrière van bubbels te maken. Deze barrière moet het deel van de plastic soep dat via rivieren naar de oceanen stroomt tegenhouden. De bubbels houden het plactic tegen en stuwen het naar het oppervlak. Daar kan het vervolgens makkelijker worden opgeruimd. Op hun eigen website leggen ze dit proces helder uit.
Met dit innovatieve plan liet de winnaar maar liefst 844 ondernemers achter zich, een record. Dit leverde dan ook een blije en verraste winnaar op. Anne Marieke Eveleens, medeoprichter The Great Bubble Barrier: “We zijn redelijk last minute op de competitie getipt. Dat ik hier nu als winnaar sta, had ik nooit durven dromen! Het prijzengeld helpt ons om nieuw talent aan te trekken, maar ook een eigen afvangsysteem voor plastic te ontwikkelen. Daarnaast kunnen we nu een ‘Bubble Barrier’ in Nederland in gebruik nemen. Geweldig!”

Iedereen wint
Naast de cheque mogen Anne Marieke en haar team een half jaar rekenen op coaching van verschillende experts. Net als de overige vier finalisten, die dan wel niet de hoofdprijs wonnen, maar ook een goede kans krijgen hun idee verder uit te werken. Zo won het Estlandse Reverse Resource met hun tweede plaats €200.000 en gingen de overige finalisten naar huis met €100.000. Allen krijgen dus een flinke duw in de rug om hun groene innovaties te doen slagen. Benieuwd naar alle finalisten? Lees hier meer.

Green Challenge Fund
De Green Challenge kent misschien één winnaar, maar ook de overige finalisten hebben laten zien dat zij een kansrijk groen plan hebben. Het liefst ziet de Green Challenge daarom elk finalist slagen. Met het geldbedrag en de coaching wordt de kans op succes vergroot, maar ook de rol van het door DOEN opgerichte Green Challenge Fund is hierin belangrijk. Dit fonds kan investeren in potentierijke winnaars en (oud-)finalisten van de Green Challenge, zodat zij kunnen doorgroeien tot een succesvolle onderneming die écht een verschil in de wereld kan maken.