19 juni 2017
nieuws

We gooien nogal eens wat weg. Vaak omdat we simpelweg niet weten hoe we iets moeten repareren of kiezen voor de makkelijke oplossing en iets nieuws kopen. Deze vorm van verspilling past eigenlijk niet bij een tijd waarin we toe willen naar een circulaire economie. Met een beetje goede wil doen we langer met onze spullen, verbruiken we minder grondstoffen en gaan we dus een stuk bewuster om met onze planeet.

In Nederland is daarom in 2009 het eerste Repair Café geopend. Hier ontmoeten buurtgenoten elkaar en gaan zij samen met een handige vrijwilliger aan de slag met hun kapotte naaimachine, koptelefoon, fiets of een ander product dat anders linea recta in de prullenbak was beland. Het repareren is zo een leerzame én gezellige aangelegenheid.

De methode van het Repair Café is natuurlijk niet typisch Nederlands. Overal ter wereld gaan spullen stuk, en overal ter wereld is het fijn om je buurtgenoten beter te leren kennen. Wat ooit begon in Amsterdam is nu een wereldwijd begrip. Op dit moment bestaan er 1100 Repair Cafés in alle delen van de wereld. Zo blijkt uit deze mooie reportage van het Amerikaanse Today.

Ook in Australië, Frankrijk, Japan en Engeland zijn ze lovend over het concept. Bij het Japanse artikel gaan wij hier voor het gemak even van uit. In een rapport van de Verenigde Naties is het Repair Café zelfs genoemd als een van de 16 beste duurzame ideeën van het moment. Kortom, het gaat goed met het Repair Café.

Wij zijn trots dat wij dankzij de bijdrage van de Postcode Loterij het Repair Café kunnen steunen. We nodigen je graag uit om zelf eens een kijkje te nemen. Ben je handig en ga je liever voor ze aan de slag, dan kan dit natuurlijk ook. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt:

·       Ik wil een Repair Café bezoeken!

·       Ik wil mij aanmelden als vrijwilliger!

·       Ik wil een Repair Café beginnen!