18 augustus 2017
nieuws

Zoals elk jaar begint de Green Challenge met honderden aanmeldingen. Groene, startende ondernemers -uit de hele wereld- die het beste idee denken te hebben voor een groene toekomst en daarmee kans maken op maar liefst €500.000! Een bedrag waarmee de start-up zichzelf lanceert. Na een grondige analyse van alle ingediende plannen zijn er nu vijf kanshebbers over. Op 14 september nemen zij het in de ‘grand finale’ tegen elkaar op. Naast een kans op een groot geldbedrag, mogen de veelbelovende finalisten na de Green Challenge ook rekenen op steun vanuit het door DOEN opgerichte Green Challenge Challenge Fund. Een fonds met als doel deze groene pioniers te helpen groeien en impact te maken.

Klimaatverandering gaat de hele wereld aan. Dit blijkt ook uit de vele landen die een plan insturen voor de Green Challenge. In de finale treffen we start-ups uit Rwanda (2), Denemarken, Frankrijk en Nederland. Een internationaal gezelschap, met uiteenlopende plannen, maar met één gezamenlijk doel: het terugbrengen van CO2-uitstoot. We stellen ze kort aan je voor:

ARED (Rwanda)
ARED heeft de Shiriki Hub ontwikkeld, een mobiele kiosk met zonnepanelen, een wifi-router en oplaadpunten voor mobiele telefoons. ARED brengt duurzame energie en goedkope wifi naar het Afrikaanse platteland en biedt hiermee een schoon alternatief voor dieselgenerators.
Meer informatie (Eng)

EarthEnable (Rwanda)

Een start-up eveneens afkomstig uit Rwanda. Met hun innovatie verbeteren zij het leven van de allerarmsten en realiseren zij een sterke CO2 reductie. Meer dan een miljard mensen wereldwijd wonen nog op een zandvloer, deze vloeren zijn een broedplaats voor parasieten en ziektes.
Meer informatie (Eng)

Lightyear (Nederland)

Lightyear is een spin-off van het succesvolle Solar Team van de Technische Universiteit Eindhoven. De Lightyear One is een volledig door zonne-energie vierwielaangedreven auto met een actieradius van 800 kilometer en heeft een topsnelheid van 180 km/u.
Meer informatie (Eng)

Glowee (Frankrijk)

Deze start-up heeft een technologie ontwikkeld om de chemische reactie waardoor diepzeevissen en vuurvliegjes licht geven (bioluminescentie) te isoleren en te concentreren tot een volwaardige lichtbron.
Meer informatie (Eng)

Pond (Denemarken)
Pond heeft een methode ontwikkeld om uit landbouwafval biohars te halen. Door de biohars met natuurlijke vezels, zoals vlas of hennep, te mixen, ontstaan volledig biologisch afbreekbare producten.
Meer informatie (Eng)

Tijdens de finale op 14 september krijgen de vijf finalisten de kans om een jury van experts te overtuigen van hun ondernemerschap, innovatiekracht en bovenal duurzame impact. We blijven de ontwikkelingen uiteraard volgen en kijken uit naar deze spannende dag in de Amsterdamse Gashouder Stay tuned!