1 maart 2018
nieuws

Tijdens de spannende finale van de DOEN Energie[s]topper 2018 is Wellsun gister verkozen tot het meest veelbelovende energiebesparingsinitiatief voor Nederland. “Mooi in uitvoering, doeltreffend en zeer goed schaalbaar,” zo luidde het oordeel van de vakkundige eindjury onder leiding van juryvoorzitter Ed Nijpels (SER). Van de 90 inzendingen belandde Wellsun samen met Ipsum Energy, Roofclix, Sensorfact NL en Soundenergy in de finale van de tweede editie van de landelijke energiebesparingscompetitie, georganiseerd door Stichting DOEN. Wellsun wint een bedrag van maar liefst 100.000 euro voor het verder ontwikkelen van hun product LumiductTM .

De winnaar                
Wellsun 
heeft de LumiductTM ontwikkeld: een raam, zonnewering, zonnepaneel en videowall in één dat 50% meer energie opwekt dan een traditionele zonnepanelen. Een controlesysteem bepaalt hoeveel licht en warmte het paneel doorlaat. Het felle, directe licht wordt omgezet in energie, het zachte daglicht wordt doorgelaten. Door ledlampjes te integreren in het paneel kan het ook nog als media wall functioneren “met een betere resolutie dan de Ziggo dome” aldus de makers.

Als het aan Wellsun ligt besparen zij energie, wekken zij energie op en maken zij de bebouwde omgeving mooier en communicatiever. “Dit is het beste zonnepaneel ter wereld – 300 Wp per m2 – 50% beter dan normale zonnepanelen, eigenlijk ontwikkeld om in de woestijn energie op te wekken, maar door transparantie heel geschikt voor onder meer glazen gevels. We besparen 16% energie op verwarming en verlichting en 2% op koeling. De LumiductTM is een zonwering, waarmee je energie neutrale gebouwen creëert.”, aldus Stan de Ridder, cofounder en CEO van Wellsun.

Vaart achter duurzame innovaties voor een CO2-neutraal Nederland
Anneke Sipkens, algemeen directeur van Stichting DOEN, ziet veel kansen voor zowel de winnaar als de finalisten. “Stichting DOEN zet in op het versnellen van transities die een groene, sociale en creatieve samenleving tot stand brengen. Zo ondersteunen wij met de DOEN Energie[s]topper innoverende voorlopers op het gebied van energiebesparing die de CO-uitstoot drastisch verlagen. Alle finalisten voldoen aan die criteria. Het was ook dit keer weer een moeilijke opgave, maar Wellsun heeft mijn hart gestolen. Met de DOEN Energie[s]topper geven we niet alleen een geldprijs, ook het intensieve coachingstraject is voor alle finalisten waardevol. Het helpt hen hun organisatie te verstevigen of om financiering voor de ontwikkeling van hun product of dienst aan te trekken. Dat maakt de kans op impact alleen maar groter.”

Stan de Ridder van Wellsun: “De prijs van 100.000 euro gaan we gebruiken om het product goedkoper te maken om schaalvergroting teweeg te brengen. Zo kunnen we niet alleen de niche markt bedienen, maar ook het grotere publiek kan Wellsun aanschaffen.”

Meer weten over Wellsun? Kijk op: www.wellsun.nl