Voedsel is de hoeksteen van duurzame ontwikkeling. Maar het huidige voedselsysteem biedt geen zekerheid voor iedereen en put de aarde uit. Hoewel de voedselproductie in vijftig jaar in omvang is verdubbeld en gevarieerder is geworden, is de verdeling ongelijk. Ook heeft de productie van voedsel grote impact op onze planeet: het is verantwoordelijk voor een kwart van de wereldwijde CO2-uitstoot.
Om de groeiende populatie op een duurzame manier te voeden en de ecologische impact te verminderen, moet een transitie naar een eerlijk en duurzaam voedselsysteem plaatsvinden. Het aantal duurzame alternatieven moet toenemen, de impact van landbouw en veeteelt op het klimaat moet verkleind worden en tot slot moet landbouw gaan bijdragen aan inclusieve economische en sociale ontwikkeling.
DOEN steunt voorlopers die werken aan een eerlijk en duurzaam voedselsysteem. Dit zijn duurzame ondernemers zelf of partijen die het ecosysteem bij elkaar brengen en/of de sector versterken. Mensen in Nederland en Oost-Afrika die risico durven nemen en anderen inspireren. De initiatieven in Oost-Afrika richten zich ook op economische en sociale vooruitgang.
Deze voorlopers houden zich bijvoorbeeld bezig met:
DOEN biedt deze voorlopers rechtstreekse ondersteuning in de vorm van subsidies, leningen, garanties of investeringen.
Wil je een aanvraag doen? Lees dan eerst de criteria van dit programma.
Wil je meer weten of heb je een vraag? Neem dan contact op met Nicole Willemse via: [email protected]