5 oktober 2018
nieuws

Het is dubbel feest op zaterdag 6 oktober bij meer dan 100 kringloopwinkels die zijn aangesloten bij onze partner Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Niet alleen vieren zij de 10e Nationale Kringloopdag, maar ook wordt het nieuwe paraplumerk 100% Kringloop! gelanceerd.

Vanaf 6 oktober hangen 100% kringloop!-bordjes op de gevel van alle aangesloten winkels. Daarmee onderscheiden ze zich van andere kringloopwinkels. De leden die aangesloten zijn bij BKN zijn allemaal sociale ondernemingen met het Keurmerk Kringloopbedrijven®. Dit garandeert dat de kringloopwinkel professioneel georganiseerd is en verantwoordelijk omgaat met mens en milieu.

100% Mens
Een 100% Kringloop!-winkel staat voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en biedt werkplekken aan mensen die het lastig vinden om een reguliere baan te vinden. Dat zijn bijvoorbeeld langdurig werklozen, mensen met een beperking of ex-gedetineerden. Ook voor vrijwilligers of gepensioneerden zijn er werkplekken. In 2017 bestond landelijk bijna de helft van de medewerkers uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of vrijwilligers.

100% Milieu
Een andere belangrijke duurzame doelstelling van een 100% Kringloop!-winkel is het hergebruiken van spullen en materialen. Goederen die niet meer kunnen worden verkocht, laten de kringloopwinkels zij op een verantwoorde manier verwerken. Van de 139 miljoen kilo aan goederen die de 100% Kringloopwinkels per jaar ophalen, wordt 38% als product hergebruikt. Nog eens 41% wordt gescheiden aangeboden voor recycling. Met deze activiteiten zorgen de kringloopwinkels voor een vermeden CO₂-uitstoot van 105 miljoen kilo. Dat staat gelijk aan de CO₂-opname van een bos ter grootte van 58.000 voetbalvelden.

Vier mee!
Iedereen is uitgenodigd om deze jubileumeditie van de Nationale Kringloopdag mee te vieren bij één van de 100% Kringloop!-winkels. En om deze dag en het nieuwe keurmerk van onze partner te vieren, verloten wij 6 vouchers t.w.v. 25 euro shoptegoed bij een 100% Kringloop!-winkel. Wil je meedoen aan deze actie? Houd dan onze Facebook-pagina in de gaten.