6 februari 2018
nieuws

Het Amsterdamse Aectual krijgt voor de opschaling van hun software en XL 3D-printers een kapitaalinjectie van DOEN Participaties, Het Amsterdamse Klimaat & Energiefonds (AKEF) en een Amerikaanse investeerder. Het bedrijf maakt digitaal op maat unieke bouwproducten met behulp van 3D-printrobots en software tools. Hierdoor wordt afval verleden tijd en is tot 70% minder materiaal nodig. Met de schaalbare tailormade producten betreedt Aectual de bouwmarkt, één van de grootste markten ter wereld.

CEO Hans Vermeulen: “XL 3D Printing zit wereldwijd in de lift en daar speelt Aectual op in. We leveren digitale bouwproductlijnen, zoals vloeren, gevels en trappen, die we wereldwijd op maat aanbieden, voor hotellobby’s en airports, van grachtenpand tot skyscraper. We combineren de hoge marges van maatwerk met de kostprijzen van industriële productie, en dat op mondiaal niveau. Dit vergt een lange termijn focus van onze investeerders, en wij zijn trots dat we dit vertrouwen van hen hebben gekregen.”

Waarom stapte DOEN Participaties in?
DOEN Participaties investeert al meer dan 20 jaar in innovatieve duurzame en sociale startups. Wij weten als geen ander dat het starten en bouwen van een bedrijf veel tijd, moed en doorzettingsvermogen vergt. Zeker in deze continu en snel veranderende maatschappij. En dat je als ondernemer op veel tegenwerking kunt stuiten. Wij staan de startups hierbij terzijde. Dit doen we enerzijds met geld; we stappen in een zeer vroege fase in en kunnen snel schakelen. Daarnaast helpen we de startups groter, zichtbaarder en sterker te maken.
Impact investment manager Wouter van Westenbrugge: "Aectual is een van onze Nederlandse koplopers op het gebied van innovatie en verduurzaming van de bouwketen. De oprichters van Aectual begonnen met het radicale idee om een grachtenpand 3D te printen, waar Stichting DOEN toen ook een bijdrage aan heeft geleverd. Nu heeft Aectual de potentie om de vervuilende, ouderwetse bouwwereld helemaal op zijn kop te zetten."

Investeren in digitalisering van de bouw
Aectual ontwikkelt met vier enorme XL 3D-printers een model dat internationaal uitgerold gaat worden. De op maat gemaakte producten zorgen voor besparing op arbeidsuren in het maakproces en bij de installatie, omdat het altijd past. Recent lanceerde de startup een hybride 3D-geprinte vloer en binnenkort wordt onder meer een digitale productieketen voor op maat geprinte gevelelementen gelanceerd.
Met deze investering kan Aectual opschalen en zo haar software tools en robotpark verder uitbreiden.

Lees het hele persbericht