20 oktober 2018
nieuws

Algen in plaats van olie en objecten van koeienbloed

Bioplastic van algen in plaats van olie: ‘Algae Lab Luma’ van Studio Klarenbeek & Dros en Atelier LUMA wint de New Material Award 2018. Het onbehagelijke, confronterende ‘Blood Related’ van Basse Stittgen wint dit jaar de New Material Fellow.

New Material Award
Deze prijzen stimuleren de ontwikkeling van duurzame materialen en projecten die zowel in het ontwerp als bij de productie slimme oplossingen bieden voor grondstof-, energie- en hergebruik. De objecten en materiaalstudies van de winnaars en genomineerden zijn tot zondag 28 oktober te zien tijdens Dutch Design Week 2018. Daarna is het werk te zien tijdens de Salone del Mobile Milano.
De tweejaarlijkse New Material Award wordt georganiseerd door Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut.

Winnaars 2018
Dit jaar waren er twee juryrondes nodig om de uiteindelijke winnaars te kiezen. “Alle nominaties adresseren stuk voor stuk de impact van onze manier van ontwerpen, produceren en consumeren. De jury selecteerde de twee winnende projecten vanwege het doel en de heldere conceptuele uitwerking. Het enthousiasme waarmee de winnaars een groot onderwerp durven te verkennen, zonder zekerheid over de uitkomst, is inspirerend en getuigt van lef.” Aldus Lex ter Braak, voorzitter van de jury.

Studio Klarenbeek & Dros en Atelier LUMA, Algae Lab LUMA ontvangt een geldprijs van € 15.000,-. De jury roemt hun visionaire onderzoek naar mogelijke toepassingen van algen als vervanger van op olie gebaseerde kunststoffen en hun inzet om hier universiteiten en industrie bij te betrekken.

Basse Stittgen, Blood Related, ontvangt een bedrag van € 5000,- en een half jaar begeleiding van Het Nieuwe Instituut bij het verder ontwikkelen van zijn onderzoek naar toepassingen van koeienbloed.

Stof tot nadenken
Steeds meer ontwerpers denken na over het effect van hun ontwerpen in de circulaire keten van grondstof tot grondstof. Het doel van de award is kunstenaars, vormgevers en architecten te stimuleren bij te dragen aan urgente mondiale vraagstukken rondom grondstoffen, productie en verspilling. De rol van de ontwerper en ontwerpend onderzoek is daarin cruciaal.

Foto header: Algae Lab Luma door Antoine Raab
Foto overzichtspagina: Blood related