Zo creëer jij de groenste moestuin in de buurt!

Nieuwsoverzicht

Het wordt steeds mooier weer in Nederland en met warmer weer is het tijd om heerlijk de tuin in te gaan. Heb je altijd al samen met de buurt de handen uit de mouwen willen steken om een moestuin te beginnen, maar nooit de stap hiervoor kunnen zetten? Wij vroegen onze partners hoe zij hun moes – of buurttuin tot een groot succes hebben gemaakt en zij hebben speciaal voor jullie hun gouden tips op een rijtje gezet!

Vruchtbare plannen
De eerste stap voor het opzetten van een buurttuin begint bij een stuk grond en een goed plan. Ga bij het starten van een moestuin altijd na wie de eigenaar van de grond is. Je hebt toestemming nodig van de eigenaar voordat je aan de slag kan. Dit kan bijvoorbeeld de gemeente zijn. Via een aanvraag (tijdelijk) grondgebruik of een grondgebruikersverklaring kan je toestemming aanvragen. Dit kun je regelen bij jouw lokale gemeente.

Als je eenmaal de grond mag gebruiken, is het een goed idee om een begroting op te stellen. Welke kosten ga je allemaal maken om je moes – of buurttuin te realiseren. Er moet bijvoorbeeld gereedschap worden aangeschaft, bloemzaden, mest, hekwerk, planten en nog veel meer. Wij raden vooral aan om een financieel plan op te stellen, zodat alle kosten en inkomsten inzichtelijk worden gemaakt en jullie organisatie zo min mogelijk voor financiële verrassingen komt te staan.

Verder is het verstandig om te kijken of er mogelijkheden zijn tot externe financiering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan financiering van het Buurtfonds of andere fondsen. Je kan ook geld inzamelen via crowdfunding. Dit kan bijvoorbeeld via Stichting voor je buurt. Via Voor je Buurt zamel je geld, hulp en materiaal in en geef je samen met anderen kleur aan je omgeving.

Tijd om te oogsten
Met een succesvolle tuin kan je elk jaar verschillende soorten groenten en fruit oogsten. Dit is niet alleen heel lekker, maar ook leuk om samen met andere mensen uit de buurt te doen. Met een goed plan en een betrokken bewoners kan de buurt nog jarenlang genieten van de moestuin en het Buurtfonds wenst jullie heel veel plezier en succes. Heb je naar aanleiding van het artikel vragen over het starten van een moestuin, of het indienen van een aanvraag? Stuur dan gerust een mail naar [email protected]