Yvette: "Ik heb geleerd om iemand recht in de ogen te kijken en te zeggen wat ik wil zeggen"

Nieuwsoverzicht
Stof tot nadenken

Er wordt hartstikke veel textiel vernietigd. Zonde vindt onze sociale partner Vanhulley. Overhemden met een vlekje, scheur of versleten plek? De vrouwen van Vanhulley maken er in het naaiatelier in Groningen diverse shorts van die weer jaren meekunnen.

Deze vrouwen zonder relevante werkervaring en diploma’s maken van iets ouds iets moois en oefenen tegelijkertijd met de Nederlandse taal (wanneer nodig) en bouwen aan een netwerk. Ze doen werkervaring op in het atelier en krijgen een schooljaar lang les bij een ROC (mbo entree opleiding), zodat ze na hun tijd bij Vanhulley verder hun dromen kunnen najagen.


Het succes van Yvette

Eén van deze vrouwen is Yvette (28 jaar, moeder van 3 kinderen). In het schooljaar 2016/2017 ging zij aan de slag bij Vanhulley. Onlangs belde ze haar oude werkgever met goed nieuws: ze heeft een nieuwe baan!

In het jaar dat ze bij Vanhulley aan de slag was voelde het voor haar alsof ze deel uitmaakte van een familie. Ze voelde zich erg welkom. “Bij Vanhulley heb ik heel veel geleerd. Ik was iemand die heel verlegen was, maar mijn tijd bij Vanhulley heeft me geleerd om iemand recht in de ogen aan te kijken en te zeggen wat ik wil zeggen.” Ze heeft geleerd om zichzelf te laten zien zoals ze is en zich uit te spreken wanneer ze het ergens niet mee eens is. “Ook weet ik nu hoe het is om samen te werken. Dat als je in een groep werkt je rekening moet houden met dat iedereen verschillende meningen heeft.”

In september 2019 is Yvette aangenomen bij Uniqare, een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en productie van een groot assortiment tilbanden voor de zorgsector. Ze heeft een contract voor een half jaar gekregen, met uitzicht op verlenging. Waar ze eerst nog aangaf te moeten wennen aan het tempo, gaat het inmiddels heel goed. “Mijn werkplek is leuk, ik heb leuke collega’s en het is een prettige werkgever”. De werkervaring die ze bij Vanhulley heeft opgedaan kan Yvette bij Uniqare goed in de praktijk brengen.

Het ontstaan van Vanhulley

Het idee voor Vanhulley ontstond jaren geleden. De man van oprichtster Jolijn Creutzberg had een overhemd gekocht in de Verenigde Staten dat hij veel droeg. Op een gegeven moment was de boord versleten. Weggooien was geen optie dus hij bleef in de kast hangen. Jolijn besloot er in een creatieve bui een boxershort van te maken, die heel goed beviel. Zo werd Vanhulley geboren. Want Jolijn dacht: wie heeft nou niet een dierbaar overhemd in de kast hangen met een klein vlekje, een versleten boord of scheurtje? Het idee werd verder uitgewerkt en op 1 november 2012 is Vanhulley gestart. Het moest een naaiatelier worden waar mensen kansen krijgen, een sociale onderneming. Inmiddels hebben circa 60 vrouwen het Vanhulley-traject gevolgd en zijn circa 7.500 overhemden omgebouwd tot short.

Nieuwe plannen heeft het bedrijf volop. Zo maken ze tegenwoordig ook van oude bedrijfskleding en ander resttextiel nieuwe producten, zoals relatiegeschenken of goodiebags voor een speciaal evenement.

Stichting DOEN & Vanhulley

Stichting DOEN is heel bepalend geweest in de beginfase van Vanhulley. Al in de eerste twee maanden kwam Jolijn met DOEN in contact. Ze diende een aanvraag in om de sociale onderneming verder op te bouwen en te professionaliseren. “Die aanvraag werd toen toegekend, wat fantastisch was!”, vertelt Jolijn.

Maar DOEN is voor Vanhulley meer dan alleen financier. “Via DOEN hebben we bijvoorbeeld ook een item gehad in het programma ‘Koffietijd’. En ze denken echt mee, bijvoorbeeld tijdens de Expertmeeting Fair Fashion & Fabrics die ze met Social Enterprise NL organiseerden. We kunnen altijd bij ze terecht.”