Ontbijtproductenmerk Yespers heeft in Den Haag ’s werelds eerste Total Value fabriek geopend. Deze fabriek verwerkt appels die normaal niet verkocht kunnen worden – bijvoorbeeld door afwijkende vormen of lichte beschadigingen – volledig tot nieuwe producten. Hiermee voorkomt deze voorloper voedselverspilling en biedt zij met de komst van de fabriek banen voor mensen die lastig een baan vinden.
Maximale waarde toevoegen
Yespers heeft met de Total Value fabriek als doel maximale waarde toe te voegen aan de voedselketen. Dit begint bij de inkoop. Hiervoor gaan Yespers en FruitMasters, een afzetorganisatie waarbij ruim 400 fruittelers zijn aangesloten, een waardevolle partnerschap (valueship) aan. Appels die qua formaat, vorm of kleur anders zijn of die beschadigd zijn door extreem weer, worden in de fabriek van Yespers volledig verwerkt tot eindproducten. Door partners die de eindproducten afzetten in de markt aan te sluiten op het valueship wordt maximale waarde toegevoegd aan de voedselketen.
Meer waarde voor de appel
Stelen van appels worden in de fabriek gedroogd en verwerkt in bijvoorbeeld een appel-theeblend, pitjes worden geperst tot appelolie en klokhuizen en pulp worden samen met de vrucht verwerkt tot bijvoorbeeld fruitpoeder. Door dit brede scala aan eindproducten neemt de totale waarde van de appel toe. Yespers start met de verwerking van appels, maar experimenteert ook al voorzichtig met andere fruitsoorten, zoals bessen en peren.
Maarten Derksen, programmamanager bij Stichting DOEN: “Wat Yespers uniek maakt is dat ze niet uitgaan van het eindproduct, maar starten vanuit de grondstof, in dit geval de appel, waarbij alle onderdelen van de appel worden gebruikt. De steun van DOEN aan Yespers past goed in ons streven naar een regeneratieve economie waarin, door een ander ontwerp, geen grondstoffen verloren gaan.”
Inclusieve werkvloer met de Yespers Academy
Onderdeel van de Total Value fabriek is de Yespers Academy. Hiermee biedt Yespers mensen die moeilijk aan werk kunnen komen begeleiding en opleiding. Medewerkers worden op alle gebieden begeleid, van het leren van nieuwe vaardigheden, het vergroten van het zelfvertrouwen tot het behalen van certificaten. Met de opgedane ervaring en behaalde certificaten kunnen ze doorstromen naar een baan in de fabriek of worden zij begeleid om zelfverzekerd de arbeidsmarkt te betreden.
Stichting DOEN steunt Yespers dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.