Wouter Kleijn: “Hier geloof ik in. Daar wil ik voor werken!”

Nieuwsoverzicht

Stichting DOEN ondersteunt pioniers die een ondernemende aanpak gebruiken om met oplossingen te komen voor een betere wereld. Lees het verhaal van Wouter Kleijn, Managing Director van HackYourFuture. HackYourFuture biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een programmeeropleiding van zeven maanden waarin zij door een bevlogen groep vrijwilligers worden opgeleid tot softwareprogrammeurs.

Eerlijke verhalen, duidelijke resultaten
“Voordat ik bij HackYourFuture aan de slag ging deed ik veel ontwikkelingswerk in binnen- en buitenland. In deze tijd heb ik veel projecten gezien waar mooie verhalen werden verteld, maar waar onder de motorkap uiteindelijk niet veel gebeurde. Daar had ik het wel een beetje mee gehad. ”

Wouter werkte eerder bij een organisatie die laptops doneerde aan HackYourFuture en had vanaf het eerste contact het gevoel dat het klopte. Een verhaal waar weinig op aan te merken was.

“Ik dacht: ‘Hier geloof ik in. Daar wil ik voor werken!"

Hij reageerde op een vacature, werd aangenomen als relatiebeheerder tussen HackYourFuture en het bedrijfsleven, en groeide door tot directeur. Aan het roer van een verhaal waar hij achter staat, met mooie resultaten als gevolg.

“Ons verhaal is het verhaal van een gemeenschap van mensen die iets van hun leven willen maken. Natuurlijk gaat het bij ons over programmeren en coderen, maar boven alles ontmoet je gepassioneerde mensen die aan de slag willen. Bekwame, leergierige mensen die door willen met hun leven en zichzelf en elkaar verder willen helpen."

De doelgroep van HackYourFuture bestaat op dit moment uit vluchtelingen. Niet omdat zij zo zielig zijn, maar omdat hun talenten en vaardigheden tijdens het lange wachten in AZC’s vaak onbenut blijven. Terwijl we deze in Nederland goed kunnen gebruiken.

“In deze tijd wordt er veel gesproken over immigratie en de problemen -of de enorme kansen- die dit zou opleveren, maar ons idee is dat het erom gaat wat je er van maakt. Er is een grote groep nieuwkomers die dolgraag wil meedraaien in onze maatschappij. Tegelijkertijd is er vanuit de markt vraag naar specifiek opgeleid personeel. Met Hack Your Future zien we dat vooral als een kans. Elke dag proberen hier wat mee te doen."

[tekst gaat verder onder foto]

Een groeiend kennisnetwerk
Jaarlijkse studeren er zo’n 40 tot 50 studenten bij ons af. Zij vinden een baan, verdienen een goed salaris, betalen belasting (!) en dragen hiermee simpelweg bij aan de Nederlandse samenleving. Het verhoogt hun gevoel van eigenwaarde en maakt het makkelijker om te integreren."

Achter het grote verhaal van HackYourFuture schuilen weer allemaal kleine, bijzondere verhalen van individuen. Elke leerling heeft zijn eigen bagage en zoals zij leren van HackYourFuture leert de organisatie omgekeerd ook veel van hen. Er ontstaan vriendschappen en studenten blijven na hun tijd vaak betrokken bij het opleiden van nieuwe deelnemers. Zo kan HackYourFuture vertrouwen op een kennisnetwerk dat groeit en voor elkaar klaarstaat. Vooral dankzij de hulp van ervaren vrijwilligers.

“Onze lessen worden gegeven door meer dan 50 vrijwilligers, met soms wel 15 jaar ervaring in de software industrie. In plaats dat zij op zondag tijd doorbrengen met vrienden en familie, geven ze in hun vrije tijd les aan onze studenten. Zij willen hun kennis dolgraag met anderen delen. Ik vind dat zo bijzonder. En tegelijkertijd breiden zij ook hun netwerk uit en doen ervaring op met het overbrengen van hun kennis, wat niet makkelijk is.”

Meer mensen, meer impact
Het gaat goed met HackYourFuture. Vanuit het bedrijfsleven is er veel vraag naar de studenten en de werkgevers zijn onder de indruk van het niveau en de motivatie van hun nieuwe werknemers. Alle reden dus om plannen te maken voor de toekomst.

“Het voordeel van ons opleidingsmodel is dat je sneller kunt reageren op een vraag vanuit de markt. Geen jarenlange studie, maar een opleiding van 7 maanden waarna je meteen aan de slag kunt bij een bedrijf om daar al werkende verder te leren. Onze visie op educatie willen we de komende jaren graag verbeteren.”

Dit betekent ook nog meer samenwerken met het bedrijfsleven. Op dit moment verloopt het contact met de studenten doordeweeks online en komt iedereen samen op zondag. Het liefst ziet HackYourFuture in de toekomst meer contactmomenten tijdens werkdagen.

“Door op werkdagen samen te komen kunnen we beter samenwerken met potentiële werkgevers. Zij zijn zo meer betrokken bij het opleiden van de talenten van morgen en dragen, zonder hun bedrijfsmodel drastisch aan te passen, ook bij aan een inclusieve samenleving. Uit deze samenwerking met de Nederlandse tech sector valt veel meer halen.”

[tekst gaat verder onder foto]

Aan die inclusieve samenleving willen Wouter en zijn team verder bouwen door zich te richten op een bredere doelgroep. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die wel potentie hebben, maar via het reguliere opleidingstraject niet binnenkomen.”

“Denk hierbij aan een alleenstaande moeder die niet aan een baan komt. Door tijd, geld of het ontbreken van de juiste vooropleiding wordt zij niet bediend door de bestaande opleidingen. Bij ons staat maatschappelijke impact centraal, ligt de drempel lager en krijgt zij dus wel een kans. Er geldt net als binnen de huidige doelgroep dat er potentie moet zijn, maar wij zijn ervan overtuigd dat er een hele grote groep met potentieel onnodig thuis zit."

Daar komen we weer terug op de kern van HackYourFuture. Geen problemen zien, maar kansen om er iets moois van te maken.

“Natuurlijk heeft iedereen die bij ons terecht komt een bepaalde bagage. Wij richten ons echter vooral op hun kwaliteiten en hoe wij ervoor kunnen zorgen dat deze het beste tot hun recht komen. Uiteindelijk willen we een professionele werkomgeving creëren voor mensen die iets willen bereiken, waar je vandaan komt is daarbij ondergeschikt. Wat wij doen kan echt een model zijn voor de samenleving. Dat we blijven praten met groepen mensen die we niet in onze directe vriendenkring hebben, en talent volop benutten."


Vanuit het programma 'Sociaal Ondernemen en Inclusie' steunt Stichting DOEN voorlopers die ondernemen op een sociale en eerlijke manier voor mens en maatschappij. Deze ondernemers zetten zich in voor economische en maatschappelijke participatie van kwetsbare groepen mensen in de samenleving. Zij hebben aandacht voor mensen die moeilijk aan werk komen, zoals bijvoorbeeld mensen met een beperking of nieuwe Nederlanders. Lees hier meer over dit programma.