Wietse van der Werf: “Zoals Roosevelt destijds het leven van de jongeren veranderde, zo wil ik dat ook doen met Sea Ranger Service.”

Nieuwsoverzicht

Stichting DOEN ondersteunt pioniers die een ondernemende aanpak gebruiken om met oplossingen te komen voor een betere wereld. Lees het verhaal van Wietse van der Werf, oprichter van Sea Ranger Service. Een sociale onderneming die speciale zeilende werkschepen bouwt en werkloze jongeren opleidt tot Sea Rangers.

Spelen in de natuur
Eigenlijk heb ik altijd iets voor de wereld willen doen. Op mijn 13e speelde ik voor het eerst een computerspelletje, ik vond dat zo saai, niet mijn ding. Ik was altijd buiten aan het spelen, nieuwsgierig in en naar de natuur. Op mijn achtste mocht ik zelfs jeugdnatuurwachter worden en werd ik geïnstalleerd door de Burgemeester van Utrecht, inclusief speldje en stempel in je paspoort. Je kan dus wel zeggen dat dit er van heel jongs af aan al in zat. Op latere momenten koppelde ik deze levenshouding ook aan het ondernemen.

Geleerd van De Grote Depressie
In de jaren dat ik in de Verenigde Staten werkte heb ik geleerd over het Civilian Conservation Corps (CCC), opgezet door President Roosevelt tijdens De Grote Depressie van 1933. In negen jaar tijd heeft hij drie miljoen werkloze jongeren uit de steden gehaald en hen onder begeleiding van het leger gemobiliseerd om 800 nationale parken aan te leggen. Dat idee is een enorme leidraad en inspiratie geweest voor hoe ik Sea Ranger Service ben gaan vormgeven. Ik dacht we hebben meer dan tienduizend zeegebieden en geen capaciteit om deze te beheren of te herstellen. Koppel je daar het grote probleem van de jeugdwerkeloosheid aan, dan liggen daar tal van mogelijkheden. Ik had al gezien dat het eerder was gedaan en met succes, alleen passen we het nu toe op zee. Zoals Roosevelt destijds het leven van de jongeren veranderde door ze te laten werken in de natuur en met elkaar, zo wil ik dat ook doen met Sea Ranger Service.

Een zee van mooie momenten
Als je werkt in de maritieme sector, scheepsbouw en ook binnen de politiek, dan merk je dat er nog heel veel conservatieve elementen in onze samenleving zitten. Elementen waar wij verandering in proberen te brengen. Dit betekent helaas wel dat je vaak tegen sceptische mensen aan loopt die heel moeilijk te overtuigen zijn en de boel vertragen. Het letterlijk ‘doen’, aanjagen, pushen en niemand om toestemming vragen, werkt dan het best. Al is het zeker niet altijd makkelijk om mensen mee te nemen in je verhaal. Daarom waren we blij met de steun van Stichting DOEN. DOEN stapt in op het moment dat anderen nog sceptisch zijn. We hebben een apart plan, we kunnen zo goed mogelijk onderbouwen dat het gaat werken, maar het gaat pas werken op het moment dat je het laat zien. Het draaien van een bootcamp, het bouwen van een schip, daarvoor is gewoon veel geld nodig. Gelukkig ging Stichting DOEN mee in ons verhaal en geloofden ze in ons. Op dat moment de enige partij die risico durft te nemen en ons substantieel kan financieren. Dit heeft letterlijk alles mogelijk gemaakt.

Kwestie van DOEN
Nu we zijn opgestart maak ik bijzondere dingen mee. Vorig jaar oktober was ik uitgenodigd op een grote oceanen-conferentie op Malta. Hier waren grote namen als Prins Charles, John Kerry en maar liefst 300 delegaties uit de hele wereld aanwezig. Eenmaal daar kwam ik erachter dat ik uit alle initiatieven was gekozen om 15 minuten plenair te presenteren. 15 minuten is lang! Toen ik van het podium liep wilden allemaal delegatieleden met me praten. Toen besefte ik dat het niet zomaar een gek idee was dat ik had, maar dat het wereldwijd toepasbaar is. Een waardevol moment. Toch is er niks mooier dan als je maanden later op de laatste dag van een Sea Ranger Service bootcamp al die jongeren ziet staan. Jongeren waarvan je eerst stiekem nog dacht dat ze het niet allemaal gingen halen, die daar dan gewoon staan. Trots en emotioneel voel ik mij dan. In vijf weken hebben ze zoveel meegemaakt, dat maakt echt impact op ze. Het verandert hun leven. Een grote verantwoordelijkheid voor ons, maar een prachtige kans voor hun en de maritieme sector. Wij leiden jongeren op die al vinden dat de zee op een duurzame manier gebruikt moet worden, voor hen is dat gewoon een vanzelfsprekendheid. En uit die vanzelfsprekendheid spreekt kracht!

Volle kracht vooruit
Ik ben echt een aanjager, dus ik weet niet of ik degene ben die de organisatie jaren blijf runnen. Eigenlijk moet je als oprichter iets willen opzetten dat onafhankelijk is van jou. Dat het gewoon op zichzelf blijft draaien, zonder dat je daar zelf invloed op moet uitoefenen. Als we de komende drie tot vijfjaar voorbij zijn, de eerste schepen gaan van varen en we opdrachten en werk hebben, dan ben ik al heel tevreden. Het mooie aan dit model is dat het blijft terugkomen. Als een rad van fortuin dat jongeren opleidt, schepen bouwt en jonge, herboren mensen uitspuwt.

Auteurs: Indra Heerkens & Thijs Looijenga


Stichting DOEN ondersteunt initiatieven van pioniers die met oplossingen komen voor een groene, sociale en creatieve samenleving. Met de bijdrage van DOEN kan Sea Ranger Service steeds meer werkloze jongeren opleiden tot Sea Ranger. Na hun opleiding krijgen zij de belangrijke taak zich in te zetten om de beschermde zeegebieden in de Noordzee te beheren. Dankzij de jongeren krijgt de Marina de extra mankracht die noodzakelijk is om overbevissing, illegale visserij, vervuiling en afname van biodiversiteit tegen te gaan.