Wereldprimeur: Hare Majesteit Koningin Máxima opent de eerste 3D geprinte stalen brug in de oudste buurt van Amsterdam

Nieuwsoverzicht

Een futuristische meermaals bekroonde brug, ontworpen door Studio Joris Laarman met Arup als hoofdingenieur, is geplaatst over één van de oudste grachten in de Wallen van Amsterdam. Hare Majesteit de Koningin der Nederlanden, Máxima, opende op 15 juli de eerste 3D-geprinte stalen brug in de oudste wijk van Amsterdam.

De installatie van de brug is de bekroning van een aantal jaren werk. MX3D startte dit project in 2015 toen het voorstelde om een ​​metalen brug te printen met zijn innovatieve grootschalige, robotachtige 3D-printtechnologie, waarmee een speels, inspirerend voorbeeld werd gecreëerd van hoe digitale tools een nieuwe vormentaal kunnen creëren voor architecturale objecten.

“De brug is nog maar het begin voor onze technologie, inmiddels heeft MX3D zijn metaalprinttool op de industriële markt geïntroduceerd en met deze tool zijn al veel bedrijven begonnen met printen zoals wij. Ik kijk uit naar alle positieve impact en nieuwe ideeën die onze klant zal realiseren”, zegt Gijs Van Der Velden, CEO van MX3D.

De brug is een goed voorbeeld van de mogelijkheden die de technologie van MX3D biedt en de impact die het kan hebben op high-impact industrieën zoals olie & gas, maritiem en de maakindustrie. Met meer dan 10.000 kg metalen 3D-geprinte objecten en nog eens 40 manjaren ervaring sinds 2014, bracht MX3D grootschalige robotic wire arc additive manufacturing (WAAM) en de bijbehorende markt tot leven, en maakte 3D-metaalprinten flexibeler, sneller en goedkoper. Door bijvoorbeeld grote metalen objecten te printen, kan tot 80 procent aan materiaal worden bespaard.

DOEN Participaties B.V. gelooft als investeerder dat MX3D de mogelijkheid heeft om vervuilende sectoren voor goed te veranderen. Door onderzoek te doen, voor verschillende industrieën uitdagende projecten op te leveren en hun software gebruiksvriendelijk te maken, transformeert deze pionier langzaam maar zeker de markt. Met één druk op de knop wordt zo een meer circulaire economie gecreëerd.