5 juli 2016
persbericht

Een stoel oogsten uit een boom, digitaal papier en slijtage als verrijking
Achttien ontwerpen zijn genomineerd voor de New Material Award 2016. Deze tweejaarlijkse prijs daagt kunstenaars en ontwerpers uit om duurzame materialen en innovatieve technieken toe te passen en te ontwikkelen. De ontwerpen die zo ontstaan dragen bij aan een betere wereld. Alle genomineerde ontwerpen worden tentoongesteld tijdens Dutch Design Week in Eindhoven van 22 t/m 30 oktober 2016, waar de jury de twee winnaars bekendmaakt.

Onder de achttien genomineerden duurzame ontwerpen bevinden zich werken van gerenommeerde ontwerpers zoals Maarten Baas en Christien Meindertsma, maar ook van recent afgestudeerde talenten. Een commissie van deskundigen selecteerde deze ontwer- pen en ideeën uit 88 inzendingen. De genomineerden maken kans op het winnen van de New Material Award 2016: €15.000 voor het ontwikkelen van een eindontwerp. Ook wordt er een winnaar gekozen voor de New Material Fellow: zes maanden begeleiding van Het Nieuwe Instituut voor het verder ontwikkelen van een concept met een onderzoeksvraag.

Tentoonstelling & uitreiking
Alle genomineerde ontwerpen worden tentoongesteld tijdens Dutch Design Week van 22 t/m 30 oktober in Eindhoven. Een vakjury maakt op 22 oktober tijdens een feestelijke uitreiking de twee winnaars bekend. De New Material Award tentoonstelling wordt in april 2017 ook gepresenteerd op de internationale designbeurs Salone del Mobile in Milaan.

Genomineerden New Material Award 2016:
Adrianus Kundert, Ripening Rugs
Antoine Peters, The Lenticular
Project Bastiaan de Nennie, The Phygital Virtuosity
buro BELÉN, Living Colours bureau
SLA / Overtreders W, Pretty Plastic Plant
Christien Meindertsma, Flax Chair
Diana Scherer, InterWoven
Eric Geboers, The Salt Pup
Floor Nagler en Didi Aaslund, It works
rENs, Fade To Stay
Roel Deden, Printhesis
Rosanne van der Meer, Personal Knitwear for Everybody
Rudolf Romero Borgart, Virtual Paper
Simone Post, POST-VLISCO
Studio Dirk van der Kooij, Holle Buis
Techniek Olivier van Herpt, Functional 3D Printed Ceramics
Maurizio Montalti, The Growing Lab / Mycelia
Maarten Baas, The Tree Trunk Chair.

Trends
Uit de inzendingen voor de New Material Award 2016 zijn enkele trends af te leiden: tijd, natuur, digitaal materiaal en afvalverwerking.
Tijd
: In de huidige wegwerpcultuur worden producten na slijtage afgedankt, maar wat als materialen mooier worden na verloop van tijd? Behang dat op een aantrekkelijke manier verkleurt (rENs), textiel met kleuren die veranderen door de lichtinval (buro BELÉN) of vloerkleden die bij slijtage tot leven komen (Adrianus Kundert). Deze inzendingen bewijzen dat veroudering ook verrijking kan zijn.
Natuur
: Ontwerpers passen op nieuwe en verrassende wijze natuurlijke materialen toe. Christien Meindertsma, die voor haar Flax Chair vlas gebruikte in combinatie met biologisch afbreekbaar plastic. Maarten Baas laat een boom groeien om een mal, zodat na 200 jaar een stoel kan worden ‘geoogst’. Zo speelt hij met natuur en tijd.
Digitaa
l materiaal: Ontwerper Bastiaan de Nennie scant voor zijn project The Phygital Virtuosity objecten uit het predigitale tijdperk en gebruikt deze als bouwstenen voor nieuwe digitale creaties. Rudolf Romero Borgart maakt Virtual Paper. Samen met de univer- siteit van Berkeley ontwikkelde hij een algoritme om de eigenschappen van papier na te bootsen. Door dit algoritme te koppelen aan de Virtual Reality bril en speciale software kan virtueel papier in een virtuele omgeving met virtuele handen worden vervormd en vervolgens 3D geprint. Het procedé is in de toekomst ook toepasbaar op andere materialen.
Afvalverwerking
: In plaats van nieuwe materialen te ontwikkelen zijn er ook ontwerpers die inventieve ontwerpen maken met afval. Zoals Simone Post die van de stofresten van de Vlisco fabriek weer tapijten wist te maken. Studio Dirk van der Kooij print stoelen en lampen van oude CD’s en hiervoor ontwikkelde hij een nieuwe 3D print techniek. Floor Nagler en Didi Aaslund maakten op Lesbos tassen van het bootzeil en de reddingsvesten die vluchtelingen op het strand achterlaten.

Nominatiecommissie en jury 2016
De nominatiecommissie van deze editie bestond uit: Hebe Verstappen (hoofd TextielLab TextielMuseum), ontwerper Tjeerd Veen- hoven (Studio Tjeerd Veenhoven, winnaar aanmoedigingsprijs DOEN | Materiaalprijs 2011, genomineerde voor de New Material Award 2014), Pieter Keune, voorzitter (oprichter vakblad kM, gastdocent masteropleiding ‘restauratie’ van de UvA), Ruud Balkenende (professor Circular Product Design, TU Delft) en Wendy Plomp (oprichter en curator Dutch Invertuals). De juryleden die in oktober onder voorzitterschap van Pieter Keune de twee winnaars kiezen zijn: Wieki Somers (ontwerper, Studio Wieki Somers), Irene Colicchio (Sustainability  Engineer DSM) en Koert van Mensvoort (kunstenaar, wetenschapper en filosoof, Next Nature).

Initiatief
De New Material Award is een samenwerking tussen Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut. De prijs stimuleert de innovatieve kracht van creativiteit en het nadenken over duurzame vormgeving binnen diverse design- en kunstdisciplines. Het werk van alle genomineerden, en van de genomineerden en winnaars van de vorige edities, is te zien op www.newmaterialaward.nl.