Vera Bachrach: "Duurzaamheid is geen vraag"

Nieuwsoverzicht

Stichting DOEN ondersteunt pioniers die een ondernemende aanpak gebruiken om met oplossingen te komen voor een betere wereld. Lees het verhaal van Vera Bachrach, een van de oprichters van Coco Conserven, dat voedselverspilling tegengaat door te conserveren in blik.

Ik was best strijdbaar als tiener. Heel erg geëngageerd en politiek bewust. Dat was voor mij een manier om grip op de wereld te krijgen. Ik kon heel slecht tegen onrecht op sociaal vlak. En later is daar het milieuaspect bijgekomen. Voor de toelating tot de Future Planet Studies, een nieuwe richting aan de UvA, moest ik een essay schrijven. Het betrof een interdisciplinaire studie over de complexe vraagstukken van de 21ste eeuw. Hoe gaan we in de toekomst om met grondstoffen, water, energie en voedsel? Ik schreef mijn essay over de ‘plastic soep’, die toen net aan het licht kwam. Dat sprak bij mij heel erg tot de verbeelding. Het is zo’n enorm contrast: de schoonheid van de natuur en onze vernietiging daarvan. Ik werd toegelaten en door die studie ben ik helemaal in de wereld van duurzaamheid terecht gekomen. Bij mij is duurzaamheid geen vraagstuk. Mijn normenkader is zo. Als wat iemand doet daar niet in past, dan vind ik het echt een beetje onzin wat diegene doet? Best wel heftig eigenlijk.

We zijn Coco Conserven begonnen met drie mensen zonder achtergrond in de industriële voedselproductie. We kenden elkaar van het kunstproject de Tostifabriek, wat een groot succes was. Hierdoor durfden we het aan om ook met Coco Conserven te beginnen. Toen gaf Stichting DOEN ons die kickstart. Zonder deze steun was het nooit gelukt.

Dat we een bedrijf zijn begonnen terwijl we geen ondernemers in hart en nieren zijn, maar kunstenaars - mijn twee compagnons hebben allebei de kunstacademie gedaan-, is natuurlijk wel wat gek. Dat heeft ons ook wel parten gespeeld. We zijn toen in die start-up wereld terecht gekomen met allemaal consultants die jou een bepaald soort ondernemen willen aanleren. Hier pasten we helemaal niet in. Een tijdje dacht ik daardoor dat we het niet goed deden. Totdat ik er echt achter kwam dat die kijk op de wereld en het ondernemen gewoon niet bij mij hoort. Sindsdien doen we het met volle overtuiging op onze eigen manier.

Coco Conserven is wat mij betreft al een succes omdat we het gerealiseerd hebben. Maar economisch gezien is het nog geen succes, want het is nog niet winstgevend. We kunnen er nog niet van leven. Ik wil heel graag af van het ‘oneindige groeimodel. Ik hou helemaal niet van die bedrijven en startups die worden uitgedaagd om zo’n 'hockeystick te tekenen'. Ik wil het liefst dat Coco Conserven een heel integer, kwalitatief en mooi merk is, wat echt heel goede producten van voedselverspillingsstromen maakt. Buiten dat het genoeg geld opbrengt om vijf mensen in levensonderhoud te voorzien. Coco Conserven heeft echt de potentie om een conservenhuis te worden met een heel breed assortiment aan mooie blikken. Misschien later ook met potten en andere conserveringstechnieken. Zodat we al die voedselstromen die nu verloren gaan houdbaar maken.

Auteur: Indra Heerkens


Stichting DOEN ondersteunt initiatieven van pioniers die met oplossingen komen voor een groene, sociale en creatieve samenleving. DOEN heeft een lening en een subsidie toegekend aan Coco Conserven. Dit initiatief biedt nieuwe kansen om (lokaal) voedsel beter toegankelijk te maken en heeft als doel om het conservenblik weer op de kaart te zetten. Op een inspirerende manier voegt het een noodzakelijke schakel aan het voedselsysteem in Nederland toe, namelijk het kwalitatief en efficiënt conserveren van voedsel. Door het houdbaar te maken, wordt er minder voedsel verspild en er is minder energie nodig bij bereiding, opslag en transport.

Ben jij net als Vera ook een innovatieve koploper die hard werkt aan een duurzaam en eerlijk voedselsysteem? Dan zijn wij op zoek naar jou! Met het nieuwe programma 'Duurzaam Voedselsysteem' maken we jouw initiatief graag groter, zichtbaarder en sterker.