Tweede seizoen podcast 'Wij zijn kunstenaar'

Podcast onderzoekt de impact van kunst op mensen

Amsterdam, 1 mei 2023 - Vanaf 13 mei start het tweede seizoen van de podcast ‘Wij zijn kunstenaar’. In deze podcast onderzoekt podcastmaker Dide Vonk óf en hoe kunst kan zorgen voor verandering in onze samenleving. Kan een theatervoorstelling of een tentoonstelling mensen van gedachten doen veranderen over complexe onderwerpen als koloniaal verleden, landbouw of diversiteit? In de podcast hoor je de verhalen van verschillende creatieve makers. Vanaf 13 mei komt er elke twee weken een nieuwe aflevering online.

Podcastmaker Dide Vonk spreekt in deze nieuwe zesdelige serie met makers die vanuit sociale betrokkenheid manieren zoeken om blikken van hun publiek te verruimen. Vonk: “In deze serie onderzoek ik de veranderkracht van kunst. Kan kunst een maatschappelijke verandering teweegbrengen? Ik spreek verschillende soorten idealistische kunstenaars. Ook ga ik in gesprek met de doelgroep met wie zij samenwerken: Zoals jongeren, boeren, buurtbewoners of ouderen. Zij delen hoe hun levens en de levens van de mensen om hen heen zijn veranderd door het kunstproject. In elke aflevering bezoek ik een project en spreek ik met die makers en betrokkenen.”

Culinair theater & bijzondere dansers

In het tweede seizoen van ‘Wij zijn kunstenaar’ spreekt podcastmaker Vonk in de eerste aflevering met de theatermakers van Grondproeven. Dit is een culinaire theatervoorstelling over de voedsel- en landbouwtransitie. In een andere aflevering gaat Vonk langs bij Introdans om te praten met de dansers van HubClub'23. Dit is een voorstelling met een mix van professionele Introdansers met performers uit ‘andere werelden’; bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

In elke aflevering onderzoekt podcastmaker Vonk de motivatie van de makers. Draagt hun kunst bij aan een maatschappelijke verandering? Dit seizoen van ‘Wij zijn kunstenaar’ bestaat uit zes afleveringen. Vanaf 13 mei komt er elke twee weken een nieuwe aflevering online.

Wij zijn kunstenaar’ is een podcast van het VriendenLoterij Fonds, geproduceerd door De Makers Podcast. De initiatieven uit de podcast hebben steun gekregen van het fonds.