Thekla Teunis: “de boeren leren mij om de grillen van de natuur te omarmen”

Nieuwsoverzicht

Stichting DOEN ondersteunt pioniers die een ondernemende aanpak gebruiken om met oplossingen te komen voor een betere wereld. Lees het verhaal van Thekla Teunis, initiatiefnemer van Grounded. Grounded combineert in het gebied Langkloof in Zuid-Afrika ecologische restauratie met het ontwikkelen en op de markt brengen van duurzaam geproduceerde producten. Dit doen zij in een gebied waar door grote ecologische problemen de gevolgen van klimaatverandering goed merkbaar zijn.

In het DNA

Zolang als ik mij kan herinneren wilde ik al iets doen om de wereld beter te maken. Zo was ik al vroeg lid van Greenpeace omdat ik de walvissen wilde beschermen, douchte ik bijvoorbeeld nooit te lang omdat ik water zo belangrijk vond en dacht ik op de basisschool al dat ik later wilde werken bij Artsen zonder Grenzen of journalist wilde worden om de belangrijke verhalen te vertellen. Later op de Universiteit heb ik Stichting Move opgericht. Een stichting die kinderen in minder bedeelde wijken hielp. Uiteindelijk besloot ik na mijn studie het ‘hardcore’ bedrijfsleven in te gaan, omdat ik vind dat je eerst moet weten hoe ‘de wereld’ werkt voordat je deze kunt veranderen en impact kan maken. Pas veel later begon ik met Grounded, een spin off van Commonland. Ik ben erg dankbaar voor de hulp die ik heb gekregen van Michiel de Man en Willem Ferweda, medeoprichters. Commonland heeft mij geholpen om Grounded op te zetten, financiering te vinden en van iets dat begon als een project mijn eigen bedrijf te maken. Door de hulp en de ruimte die ik van ze kreeg heb ik Grounded echt snel en stevig kunnen neerzetten.

Natuurlijk omgaan met de natuur

Met Grounded werken we met wat de natuur ons geeft. Hierdoor lopen we bijna iedere dag tegen obstakels aan. Zo is laatst een hele oogst aan pinda’s verloren gegaan door een ongebruikelijke overstroming in Zambia, sneuvelde 70% van alle rozemarijn door een tot dat moment onschuldig geachte vorm van de pest en is 70.000 hectare fynbos, met daarin wild groeiende honeybush thee, na grote droogte in vlammen opgegaan. Op dat moment kun je de oogst niet meer overdoen, je kunt alleen je voorspellingen bijstellen en opnieuw beginnen. Zo hebben we nadat we 70% van de rozemarijn zijn verloren, kwekerijen gebouwd, en nu is de rozemarijn heel hard aan het groeien. De oogst dit jaar is zelfs veel hoger dan verwacht! We doen het nu 100% regeneratief. Noem het ‘organic-plus’, dat betekent dat we door te boeren de kwaliteit van de grond verbeteren.

Boerenverstand in uitdagende omgeving

Vooral in Baviaanskloof heb veel van de boeren geleerd. Ik ben heel dankbaar hoe zij mij hebben toegelaten. Natuurlijk, ze lachen me uit omdat ik ‘s morgens hardloop, ik bijna geen vlees eet of brandy drink, maar ze vertrouwen echt op onze methode en willen nu zelf zoveel mogelijk uit de natuur halen en onderzoeken hoe ze dit het beste kunnen doen. Ook leren ze mij de grillen van de natuur te omarmen. Een van de boeren was 70% van een prachtige rozemarijnoogst verloren aan de pest en ik dacht dat zijn wereld zou instorten. Toen zei hij tegen mij: ‘Thekla, we gaan gewoon een plan maken, we komen hier overheen’, en toen gaf mij een knuffel. Dankzij de boeren lukt het mij om veel meer te accepteren en echt met de flow mee te gaan.


Gewoon DOEN
Voor mij is Grounded geslaagd als het echt heel groot wordt. Dat we dit concept op allemaal verschillende landschappen uitvoeren, sterke producten hebben en die in de markt kunnen zetten. Hiervoor is tijd nodig en daarom zijn we ook zo blij met de steun van Stichting DOEN. Om ons heen zien we veel mensen die op het snelle geld uit zijn, maar dit gaat ten koste van de omgeving, het bouwt niks op. Wij proberen een heel duurzaam concept neer te zetten. Hier is veel geduld voor nodig. Bij ons, de boeren, maar ook bij de financier. Stichting DOEN heeft echt geluisterd naar wat wij nodig hebben. We krijgen het vertrouwen en kunnen dit vertrouwen op onze beurt weer teruggeven aan de mensen met wie we werken. Dat is essentieel, want uiteindelijk wil ik alleen groter worden als iedereen die betrokken is bij dit proces positief over ons is. Dat je bijvoorbeeld een boer kunt bellen om over ons te vragen en dat hij dan superpositief over ons is. Dan is het echt een succes!

Redacteuren: Indra Heerkens & Thijs Looijenga


Om uitputting van de aarde en klimaatverandering tegen te gaan zijn ingrijpende veranderingen noodzakelijk. Wat we nodig hebben is een herstellende en circulaire economie die rekening houdt met de draagkracht van de aarde en met de basisbehoeften van alle mensen. DOEN steunt de pioniers van Grounded omdat zij geloven in een circulaire economie en deze elk dag een stapje dichterbij brengen. www.grounded.co.za
Meer weten? Lees dan meer over ons programma ‘Circulair Ondernemen’.