Stichting DOEN ondersteunt Byewaste: voor een opgeruimd huis zonder afval

Byewaste haalt spullen die jij niet meer gebruikt gratis bij je op om ze te doneren of recyclen. Het enige dat je hoeft te doen is al je ongewilde spullen in een doos of tas stoppen, een ophaal verzoek plaatsen in de app en Byewaste regelt de rest. Met steun van DOEN kan de startup de komende jaren hun app verbeteren en diensten uitbreiden naar meer steden in Nederland.

Afvalbestrijding op lokaal niveau
Het weggooien van spullen heeft een enorme negatieve impact op het milieu in Nederland. Het afval dat gemeenten moeten verwerken bestaat voor 75% uit consumentenproducten, waarvan nog steeds het overgrote deel wordt verbrand of gedumpt. Hier zitten nog veel bruikbare goederen en materialen tussen.

Met hun initiatief helpt Byewaste gemeenten om hun restafval te verminderen. Kapotte en/of afgedankte spullen zoals textiel en elektronica worden opgehaald bij mensen thuis en naar lokale kringloopwinkels en recyclingpunten gebracht. Daar worden de producten weer verwerkt en/of omgezet in waardevolle grondstoffen.

“De app van Byewaste maakt het voor consumenten makkelijk om nog meer afval te scheiden. De startup heeft de potentie om de verbindende factor te zijn tussen de consument, de afvalinzamelaars/ -verwerkers en recycle- en kringlooppartijen.” Jitske Harms, programmamanager Circulair Ondernemen.

Hoe het precies werkt zie je in deze video.

Stichting DOEN doet mee
Op dit moment is Byewaste actief in Capelle aan den IJssel. In 2022 breidt de dienst uit naar Rotterdam. Met steun van Stichting DOEN kan Byewaste uitbreiden naar nog meer gemeenten, hun app gebruiksvriendelijker maken en hun bekendheid vergroten.

Meer weten over Byewaste? Zie www.byewaste.nl