Van pit tot schil. Met Project New Farm verwerkt Yespers alle delen van een appel in producten als appelstroop en granola. Hiermee bouwt deze voorloper met steun van DOEN aan een nieuwe, duurzame en inclusieve voedselketen. Initiatiefnemer Stefan Baecke vertelt over het project en hun missie om voedselverspilling te voorkomen.
Het voorkomen van reststromen
Bij het verwerken van fruit blijven er vaak resten over die worden weggegooid. Denk aan pulp, schillen en pitten bij het maken van sap. Om verspilling te voorkomen is Yespers in West-Afrika een ‘total use’ mangolijn aan het opzetten als corona opduikt. Het is te risicovol om ermee door te gaan, maar het proces van ‘total use’ dat ze daar hebben uitgedacht passen ze in Nederland op kleinere schaal toe met appels. Stefan: “Bij de transitie naar een inclusieve en duurzame keten is het belangrijk dat je zo min mogelijk reststromen produceert. Wij voorkomen verspilling en gebruiken de hele appel. Dat verlaagt de footprint gigantisch en is ook aantrekkelijk voor appeltelers, want hun kilo appels wordt meer waard.”
Verantwoordelijkheid voor de hele grondstof
Met Project New Farm onderzoeken Stefan en zijn collega’s wat ze met alle onderdelen van een appel kunnen doen, dus ook de appelpulp, het klokhuis en de steel van de appel. Yespers lanceert eigen producten, maar kijkt ook in de markt of er andere voedselproducenten zijn die interesse hebben in de stromen die ze creëren. Stefan: “Van de pulp maken we nu een vezelrijk appelmeel. Daarvan willen we ontbijtgranen maken. Uit de pitjes persen we olie en we kijken of de steeltjes in een theeblend gebruikt kunnen worden.”
Een volgende stap is het doorrekenen van de appelketen op ‘true price’; de marktprijs plus de sociale- en milieukosten van een product. Stefan: “Dat geeft een goed beeld van de echte impact van je product of dienst. Het is een heel waardevol model dat inzicht geeft in hoe je producten het echt doen.”