Stedelijk Museum Schiedam: Een museum van, voor en door iedereen

Nieuwsoverzicht

Naar de kapper in het museum, een kunstwerk te leen voor thuis aan de muur of een actie om plaatjes van buurtgenoten te sparen. Een beetje vreemd? Niet voor Stedelijk Museum Schiedam. Dit museum wil er echt zijn voor de stad. Met het programma Mijn Schiedam maken ze daarom niet alleen programma’s voor de Schiedammers maar betrekken ze de inwoners ook bij het maken en invullen ervan.

Toegankelijk voor iedereen

Aan de hand van kunst en geschiedenis vertelt het Stedelijk Museum Schiedam verhalen van vroeger en nu. Met Mijn Schiedam wil het museum er zijn voor alle Schiedammers, ook voor de mensen die nog nooit in een museum zijn geweest. Schiedammers kunnen hun plannen voor het museum indienen en meedenken over de uitwerking daarvan, maar ook de rol van maker en verteller vervullen. Er is altijd en voor iedereen iets te beleven.

In de eerste jaren van Mijn Schiedam heeft het museum veel geëxperimenteerd met verschillende vormen van co-creatie en participatieprojecten. Zo reisden in het programma Kunstlogé kunstwerken uit de museumcollectie in een estafette van de ene naar de andere Schiedamse huiskamer en bedacht kunstenaar Maarten Bel zijn ‘Buurtplaatjes’, 500 plaatjes die buurtbewoners van elkaar kunnen sparen en die verkrijgbaar zijn bij lokale ondernemers. En nieuwkomers in de stad worden verwelkomd met een museumboek en print van een kunstwerk uit de collectie van een Schiedamse kunstenaar.

Samen bouwen aan een sterke stad

De komende jaren focust Mijn Schiedam op gemeenschappen in de stad waarmee nog weinig of geen contact is. Ook komen er nieuwe programma’s met jongeren en gaat het museum zijn steentje bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken die op veel Schiedammers invloed hebben; armoede, laaggeletterdheid en verminderde sociale cohesie. Het VriendenLoterij Fonds steunt het museum hierbij, zodat zoveel mogelijk Schiedammers betrokken kunnen worden bij het artistieke proces en worden uitgenodigd om samen nieuwe perspectieven te ontwikkelen en de maatschappij op een andere manier vorm te geven.

Ja, ook voor jou!

Ben je normaal gesproken niet iemand die graag naar een museum gaat? Dan is Stedelijk Museum Schiedam perfect voor jou. Door de ruime keuze uit activiteiten en tentoonstellingen valt er voor iedereen wat te beleven en te leren. Van dinsdag tot en met zondag is het museum geopend van 11.00-17.00 uur. Bekijk hier de online agenda en plan je bezoek.