21 september 2016
nieuws

De groene start-up PHYSEE uit Delft  is de winnaar van de tiende editie van de Postcode Lottery Green Challenge. Mede-oprichter Willem Kesteloo wist met zijn PowerWindow de internationale jury te overtuigen tijdens de finale in Amsterdam. In aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima kreeg hij een cheque van 500.000 euro overhandigd om zijn groene ondernemersplan verder te ontwikkelen en zijn product op de markt te brengen. De runner-up prijs van 200.000 euro is voor Zhengliang Wu van Green City Solutions uit Duitsland. De overige drie finalisten werden dit jaar ook verrast, zij ontvangen allemaal 100.000 euro. Dit is een eenmalige actie vanwege het tienjarig jubileum van de duurzaamheidswedstrijd.

PHYSEE stond in de finale met de PowerWindow, een volledig transparant energieopwekkend glas. Via een inventief raamkozijn wordt het zonlicht, dat normaal op het raam reflecteert, omgezet in elektriciteit. Het systeem kan gerenoveerde bedrijfspanden in 50% van de energiebehoefte voorzien en nieuwe bedrijfspanden tot 100%. Voor landen met meer zonuren is een variant met getint glas ontwikkeld. De ramen produceren meer energie, houden zonlicht buiten en realiseren direct kostenbesparingen door het energiegebruik van airconditioning te verminderen.

Lancering Postcode Lottery Green Challenge Fund
Tijdens het evenement is ook het Postcode Lottery Green Challenge Fund gelanceerd. Het Postcode Lottery Green Challenge Fund kan investeren in potentierijke winnaars en (oud-)finalisten van de competitie, zodat zij kunnen doorgroeien tot een succesvolle onderneming die écht een verschil in de wereld kan maken. Vaak is er extra kapitaal nodig om schaalvergroting te realiseren na de marktintroductie. Het risicokapitaal dat nu in de markt beschikbaar is, richt zich voornamelijk op bedrijven die al voorbij de start-up-fase zijn, simpelweg omdat deze fase te risicovol is voor veel investeerders. Stichting DOEN, die ook de winnaars begeleidt, beheert het fonds.

www.greenchallenge.info