Stan de Ridder: "Samen zijn we met iets bijzonders bezig om de wereld te veranderen"

Nieuwsoverzicht

Stichting DOEN ondersteunt pioniers die een ondernemende aanpak gebruiken om met oplossingen te komen voor een betere wereld. Lees het verhaal van Stan de Ridder, initiatiefnemer van Wellsun, die met hun product de Lumiduct, een zonopwekkende zonwering, dit jaar de DOEN Energie[s]topper won.

Op het moment dat ik tegen het idee aanliep van transparante zonnepanelen en een energie-opwekkende zonwering was ik helemaal onder de indruk. Ik dacht meteen: dit is gaaf, dit moeten we gaan doen. Ik voelde gewoon dat het concept een enorme impact ging hebben. Ik zag helemaal voor me hoe het in een gebouw geïntegreerd zou worden en hoe het eruit zou komen te zien en wat voor een enorme impact het zou kunnen hebben op de gebouwde omgeving. Daar werd ik super enthousiast van. Ik ben er echt volledig voor gegaan. Ik heb alles opzij gezet en hierop ingezet. Gewoon m’n hele hebben en houden, financieel, persoonlijk, enzovoort. Omdat ik erin geloof en ik zeker wist dat dit een succes zou gaan worden.

Wat mij het meest heeft geholpen om dit te realiseren is een combinatie van drie dingen. Allereerst natuurlijk financiële ondersteuning zodat je je hoofd boven water kan houden. Die kregen wij in de vorm van subsidies. Ten tweede een aantal zeer goede mensen om je heen die het idee uitwerkten tot een prachtig product. En tot slot de partners om daadwerkelijk het project te realiseren en in de markt te treden. Dat gaat natuurlijk nooit in een keer goed. Tegenslag hoort er gewoon bij. Als ondernemer probeer je tien dingen uit waarvan er negen mis gaan en het één keer goed gaat. Ik heb de blaren op m’n tong moeten lullen om mensen te overtuigen. Nog steeds zijn er mensen die er niet in geloven, maar de believers hebben nu duidelijk de overhand. Met name in de bouwwereld bestaat er flink conservatisme, waardoor mensen zeggen van ja, dit kan nooit werken. Het duurt daardoor lang voordat je een bepaald momentum hebt gecreëerd en dat mensen je serieus nemen en denken van goh, dit zou misschien nog wel eens wat kunnen worden. Dat heeft veel energie gekost; het conservatisme blijkt erg lastig te doorbreken, waardoor het lastig was om klanten te krijgen, om financiering los te krijgen, enzovoorts. Maar daar zijn we nu doorheen. We hebben nu prachtige financiering. En we hebben een aantal mooie klanten die op het punt staan om te tekenen. DOEN heeft daarbij veel voor ons betekend. De prijs die ik heb gewonnen heeft extra credibility opgeleverd. Erkenning, waardoor uiteindelijk het voor klanten makkelijker is geworden om weer een stapje verder te gaan, waardoor het voor investeerders weer makkelijker is geworden om in te stappen. Voor ons is dat erg belangrijk geweest. En natuurlijk de cash. Het heeft me echt door een lastige fase heen geholpen. Dat je dan net zo’n duwtje in de rug krijgt... ja, dat is fantastisch.

Iedere keer komen we weer een stap verder. En iedere fase inspireert me weer. Het was fascinerend toen ik voor het eerst het transparante zonnepaneel vast had. Daadwerkelijk in je handen hebben wat we hadden bedacht! De volgende stap was een Lumiduct prototype die werkte. Iedere geslaagde stap geeft weer zoveel energie om door te gaan met de volgende stap. En dat samen te doen met mensen die allemaal net zoveel energie hebben als jij en daar helemaal enthousiast van worden. Ik vind het alleen maar leuk! We staan op het punt om prachtige gebouwen te realiseren, het is echt niet normaal hoe gaaf het er uit ziet. Het gevoel dat we samen bezig zijn met iets bijzonders neer te zetten waardoor je uiteindelijk ook de wereld kan veranderen.. Ja, heel bijzonder. Voor mij is dat moment ook nooit af. Wanneer heb je genoeg impact? Nooit toch?

Auteur: Indra Heerkens


Stichting DOEN ondersteunt initiatieven van pioniers die met oplossingen komen voor een groene, sociale en creatieve samenleving. Wellsun won in 2018 de tweede editie van de DOEN Energie[s]topper, de nationale energiebesparingscompetitie met De Lumiduct. Door het winnen van deze prijs, hebben ze meedere financiers weten aan trekken. Vanavond vertelt Stan de Ridder over De Lumiduct in de NRC Live serie ‘de energietransitie in de stad’. www.wellsun.nl