30 maart 2018
nieuws

Zaterdag 31 maart start de Autismeweek 2018, waarin de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) extra aandacht vraagt voor mensen met autisme. Een kleine 200 duizend mensen in ons land hebben namelijk een autisme spectrum stoornis.

Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis. Hoewel de symptomen van autisme zeer uiteen lopen, hebben mensen met een spectrum stoornis vaak moeite met het aangaan en onderhouden van contacten en (non) verbale communicatie. Daarom is het vaak moeilijk voor mensen met autisme om een baan te vinden. Anderzijds heeft autisme ook sterke eigenschappen en beschikken mensen met een vorm van autisme vaak over een uitzonderlijk talent. Autisten zijn vaak punctueel en precies, hebben oog voor detail en kunnen zich goed focussen en lang concentreren. Stichting DOEN ondersteunt initiatieven die de speciale talenten van mensen met autisme inzetten.

Werknemers met autisme in de ICT branche
Een van die organisaties is Swink Webservices. Swink helpt bedrijven met het beheren en optimaliseren van hun websites en social media kanalen en zet daarbij mensen met autisme en aanverwante stoornissen in. Swink biedt deze mensen een betaalde baan en benut hiermee de kwaliteiten van autisten optimaal. Ofwel, Swink is een goed voorbeeld van een sociale onderneming met een grote maatschappelijke bijdrage.

Daarnaast steunt DOEN de ICT bedrijven Carapax en Specialisterren. Ook deze ondernemingen zijn overtuigd van de talenten van mensen met autisme en benutten deze volop. Carapax biedt bedrijven kwalitatief hoogwaardige IT diensten. De werknemers van Carapax hebben allen autisme én talent voor ICT.  Ook bij Specialisterren werken ICT-talenten met autisme. Met hun oog voor detail en extreem hoge concentratie en stiptheid zijn zij expert in het testen van sofware voor bedrijven, zoals online portalen, website, mobiele apps en webapplicaties.

Swink, Carapax en Specialisterren geven mensen die moeilijk aan werk komen weer een plek in onze maatschappij.  Een plek waar zij kunnen werken, zich kunnen ontwikkelen en onderdeel voelen van de samenleving. DOEN gelooft in deze samenleving waarin iedereen mee kan doen ertoe doet.