Sebastiaan: "Als het aan mij ligt, ga ik hier nooit meer weg"

Nieuwsoverzicht

Toolbox Emmen is een ‘makerspace’ in het voormalig Dierenpark Emmen. Gemotiveerde technische en creatieve mensen komen er samen om te maken, ontdekken, groeien, samenwerken, socialiseren, leren, innoveren en ondernemen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen er werken aan hun eigen perspectief, zichzelf ontwikkelen en zich weer onderdeel van de maatschappij voelen. Wij spraken met twee deelnemers om te horen wat dit sociale initiatief voor hen betekent.

Hoe het begon
“Is Toolbox niet wat voor jou?”, kreeg Piet (zie headerfoto) te horen toen hij net een zware operatie achter de rug had. “Ik werd van de ene op de andere dag ziek”, vertelt hij. “Uiteindelijk is de operatie goed gegaan, maar ik was al 60 en veel energie had ik niet meer.” De winkel waar Piet werkte als filiaalmanager ging ook nog eens failliet en dus kwam hij thuis te zitten zonder baan.

Ook Sebastiaan kon door diverse lichamelijke klachten, waaronder een vaste schouder en een dubbele hernia, niet aan gewoon werk komen. Hij zat al bijna vier jaar thuis toen hij bij Toolbox aan de slag ging.

Het team van Toolbox

Oog voor talent
“Bij Toolbox kunnen mensen ontdekken wat ze willen en leuk vinden. Ze gaan niet uit van wat mensen niet kunnen, maar van wat ze wél kunnen”, vertelt Piet. Wat hij dan precies leuk vindt was nog wel even zoeken. Uiteindelijk werd het metaalbewerking. “Mijn vader zat in de staalconstructie. Ik ben ooit met hem mee geweest. Dat was veel lawaai en vonken, maar ook ontzettend mooi. Bij Toolbox kwam ik in contact met iemand die veel van staal en lassen weet en samen doen we nu allerlei projecten en opdrachten. We repareren en maken van alles.” En de ervaring die Piet opdeed in zijn eerdere baan in het organiseren en coördineren kan hij ook gebruiken bij Toolbox.

Sebastiaan ziet zichzelf als een ‘manusje van alles’. Zo bezorgt hij dingen die deelnemers nodig hebben, zoals materialen, gereedschappen en boodschappen. En als ze iets gemaakt hebben, dan haalt hij het ook weer op. Ook zet hij verschillende projecten op, zoals knutselen met karton, auto’s wassen en het repareren van printers. “Ik moet afwisselend werk hebben. Dat kan bij Toolbox. Je krijgt er alle mogelijkheden om dingen te doen en zo is geen dag hetzelfde.”

Sebastiaan aan het werk bij Toolbox

Saamhorigheid
Door te werken bij Toolbox zijn de deelnemers weer bezig en doen ze sociale contacten op. “Het is één grote familie”, vindt Sebastiaan. “We zijn er voor elkaar. Als iemand een probleem heeft dan kun je altijd wel bij iemand aankloppen. Piet en zijn collega houden bijvoorbeeld van elkaar in de gaten dat ze op tijd stoppen. “Ik moet na de middag wel weg, maar soms is het opeens 17.00 uur. Als ik dat een paar dagen doe, dan heb ik daar geen energie meer voor. Dat is nu anders dan voor mijn ziekte. Maar als je iets leuk vindt en enthousiast bent, dan merk je niet dat je moe bent.”

De toekomst
Piet en Sebastiaan hopen beiden dat ze binnenkort als medewerker (i.p.v. deelnemer) bij Toolbox aan de slag kunnen. “Ik voel me hier nuttig en word uitgedaagd in mijn werk”, vertelt Piet. “Als het aan mij ligt, ga ik hier nooit meer weg”, zegt Sebastiaan.

Piet geeft ook rondleidingen bij Toolbox en dat vindt hij heel belangrijk. “Een sociale werkplaats heeft toch een beetje een suf imago. Maar Toolbox is veel meer dan een plek waar mensen werken die niets meer kunnen.” Tijdens de rondleidingen kan hij laten zien wat voor bijzondere en fijne plek het is.

Wij spraken ook met een van de initiatiefnemers van Toolbox Emmen, Adriaan Pals. Zijn verhaal lees je hier.