Samen voor een betere financiering van Bewonersbedrijven

Nieuwsoverzicht

In steeds meer buurten vind je Bewonersbedrijven; sociale ondernemingen die gerund worden door bewoners. Samen werken ze op een ondernemende manier aan een sociale, duurzame en inclusieve wijk. Hoewel ze grote maatschappelijke meerwaarde leveren en vaak een echte spil in de wijk zijn, is het voor veel van deze initiatieven moeilijk om aan financiering te komen. Daarom lanceert DOEN samen met Social Enterprise NL en LSA Bewoners het project ‘Social finance for community based social enterprises’.

Toegang tot geld verbeteren
In dit meerjarige project willen we samen de toegankelijkheid van financiering voor Bewonersbedrijven vergoten, omdat wij geloven dat ze een maatschappelijke meerwaarde leveren in een samenleving waarin mensen betrokken zijn bij elkaar en hun omgeving. Het fungeert als een belangrijke ontmoetingsplaats in de wijk waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, leren en zich ontwikkelen. Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie.

Safka Overweel, programmamanager Stichting DOEN;
DOEN ziet een groeiende beweging van actieve bewoners die zelf het heft in handen nemen. Zij zetten zich samen in voor de ontwikkeling van hun buurt of gemeenschap. Ze creëren vernieuwende, ondernemende plekken waar mensen met uiteenlopende achtergronden elkaar leren kennen en van elkaar kunnen leren. Jaarlijks ondersteunt DOEN financieel een breed scala aan dergelijke initiatieven waaronder bewonersbedrijven. Door de toegang tot financiering te vergroten kunnen bewonersbedrijven echt naar een andere schaal gaan; van een kleinschalige huiskamer voor de buurt naar een ondernemende plek voor de wijk en een volwaardig, serieuze partner voor de gemeente.”

Vastgoed van de gemeenschap
In het project wordt onderzocht welke nieuwe instrumenten ontwikkeld kunnen worden om de toegang tot financiering voor bewonersbedrijven te vergroten. De focus ligt bij de financiering van vastgoed. Omdat de panden waarin bewonersbedrijven gevestigd zijn, fungeren als belangrijke ontmoetingsplaatsen in de wijk. Het zijn plekken van de gemeenschap die gerund worden door actieve bewoners die goed weten wat er speelt in de buurt. Tegelijkertijd vormen ze ook vaak een belangrijk onderdeel van het businessmodel van bewonersbedrijven, bijvoorbeeld als horecagelegenheid of werkplek.

Werk aan de winkel
De komende maanden gaan we samen aan de slag met het verbeteren van de toegang tot financiering voor bewonersbedrijven. Heb jij goede ideeën? Werk je graag mee aan dit project? Neem dan contact op met Simone van Dijk via [email protected]