Samen tegen voedselverspilling: 5 tips van DOEN-partners

Nieuwsoverzicht

Een kwart van al ons eten in Nederland wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt, maar nooit gegeten. Landbouwgrond, water, energie en CO2-uitstoot voor de productie hiervan, gaan daarmee verloren. Tijdens de Verspillingsvrije Week - van maandag 12 t/m zondag 18 september - worden Nederlanders gemotiveerd om verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren. Deze initiatieven van DOEN-partners helpen je op weg.

Delicious Switch: een boek vol (h)eerlijke recepten en inspirerende verhalen

Stichting Verspilling is Verrukkelijk komt dit najaar met hét complete handboek om duurzamer te eten. Dit boek staat vol (h)eerlijke recepten, tips om duurzamer te eten en inspirerende achtergrondverhalen.

SUNT: bananenbrood van geredde bananen

Miljarden bananen belanden ieder jaar in de prullenbak omdat ze niet voldoen aan de cosmetische standaarden van de voedselindustrie. SUNT redt deze bananen en maakt er producten als bananenbrood en granola van. De producten van SUNT koop je o.a. bij Albert Heijn, Picnic en Coop.

The Ketchup Project: (h)eerlijke ketchup

Samen met kleinschalige boeren in Kenia redt The Ketchup Project tomaten en mango’s en maakt er heerlijke ketchup van. Zo gaan ze verspilling tegen en helpen ze boeren aan stabiele, goede inkomsten. De ketchup is o.a. te koop bij Picnic en via de website.

InstockMarket: de groothandel voor geredde producten

InstockMarket verzamelt reststromen van boeren, telers en producenten en biedt deze aan de horeca aan. Daarnaast krijgen goede doelen zoals de voedselbank ook een deel. Ze doneren ongeveer 20% van de producten.

Smyle: plasticvrij tandenpoetsen

Na al dat lekkere eten moeten natuurlijk de tanden gepoetst. Helaas belanden er van de 20 miljard plastic tandpastatubes die geproduceerd worden 1,5 miljard op vuilnishopen en in oceanen, waar ze niet worden afgebroken. De rest wordt verbrand en veroorzaakt CO2-uitstoot. Met de tandpasta tabletten van Smyle poets je je tanden zonder de planeet te vervuilen.