17 mei 2017
nieuws

In Nederland hebben we allemaal toegang tot energie. Helaas is deze nog niet 100% groen, maar we blijven ons inzetten de transitie te versnellen. Terwijl wij druk bezig zijn met de overstap van grijs naar groen, zijn er wereldwijd nog miljoenen mensen die niks te kiezen hebben. Zo leven er op het platteland in India alleen al meer dan 400 miljoen, veelal arme,  mensen die geen toegang hebben tot een vorm van energie/electriciteit.

Om deze gigantische groep te helpen ontwierp het Nederlandse Rural Spark een slimme energiekit. Deze helpt op een laagdrempelige en betaalbare manier ‘locals’ groene energie op te wekken, op te slaan en te verdelen onder buurtgenoten waardoor de gebruikers er wat extra inkomen aan overhouden. Op dit moment zijn er 50 ‘locals’ in het bezit van een energiekit en gezamenlijk voorzien zij ruim 500 gezinnen van energie.

Het netwerk moet de komende jaren natuurlijk groeien en daarom ontwikkelde Rural Spark een splinternieuwe energiekit waarmee de lokale energieleveranciers gewapend met (LED)lampen, een router en modulaire batterijpakketten nog meer buren gaan voorzien van elektriciteit. Samen vormen deze ‘Local Energy Suppliers’ een slim energienetwerk dat klaar is voor de toekomst.

Vanuit DOEN Participaties investeren wij in Rural Spark omdat het model de potentie heeft om miljoenen mensen wereldwijd te helpen. De methode geeft inwoners van de armste gebieden een middel iets voor zichzelf én elkaar te betekenen en kan in de toekomst ook in andere delen uitkomst bieden.

NOS Radio 1 ging op bezoek bij Rural Spark in India. De boeiende reportage is hier terug te luisteren.