Robin Berg: "Zonne-energie wordt nog steeds niet serieus genomen door de Rijksoverheid"

Nieuwsoverzicht

Stichting DOEN ondersteunt pioniers die een ondernemende aanpak gebruiken om met oplossingen te komen voor een betere wereld. Lees het verhaal van Robin Berg, initiatiefnemer van ‘We Drive Solar’, een deelautosysteem van elektrische auto's die hun energie voor 100% van de zon krijgen.

“Zo’n 20 jaar geleden heb ik bijna mijn hele dak vol gelegd met zonnepanelen, 42 stuks. Er was destijds een aantrekkelijke aanbieding, ook nog met subsidie erbij. Toen ik het eenmaal had liggen realiseerde ik me dat ik hiermee de halve straat van energie kon voorzien. Het geweldige besef, dat je vanaf je eigen dak je eigen energievoorziening kan organiseren. En als ik dat kan, dan kan bijna iedereen dat. En als iedereen dat doet, dan kunnen we samen een drastische verandering te weeg brengen! Dit idee werd een paar jaar later bevestigd door een documentaire van VPRO Tegenlicht ‘Here comes the sun’ , waarin werd aangeven dat zonne-energie weleens de grootste energiebron op aarde kon gaan worden. Dat heeft mij niet meer losgelaten.

De samenwerking met een aantal belangrijke partijen, zoals de Gemeente Utrecht, Stedin en autobedrijven als Nissan en Renault heeft ons echt geholpen om het idee tot werkelijkheid te brengen. De steun van DOEN was doorslaggevend voor de beginfase van We Drive Solar. Dankzij DOEN kon mijn idee worden geprofessionaliseerd en opgeschaald en echt klaar worden gemaakt voor reguliere financiering. Die rol is voor ons uitermate belangrijk. We praten nu met een aantal banken en die geven heel duidelijk aan dat de deelname van Stichting DOEN in ons project als medefinancier helpt bij het verkrijgen van eventuele financiering regulier. Voor ons zijn laadpalen en elektrische deelauto’s inmiddels bekende kost. Maar we komen nog steeds mensen tegen die denken, ja maar die elektrische auto, wordt dat het wel, wordt het niet waterstof… Weet je, er is altijd een bezwaar, of er is altijd iets anders dan hetgeen wij aan het organiseren zijn. Met als gevolg dat het nog steeds moeilijk is om acceptatie te krijgen bij reguliere financiers, banken en opdrachtgevers etc. Daarom zijn dit soort samenwerkingen zoals met DOEN essentieel. Om te laten zien dat dit de toekomst is en daarmee de standaard te worden.

Wat ons tot op de dag van vandaag tegenwerkt is de regelgeving en de afwezigheid van beleid bij de Rijksoverheid om duurzame energie, met name zonne-energie, een serieuze plek te geven in de toekomstige energiemix. Het wordt niet serieus genomen en dat is economisch maar ook duurzaamheid technisch een enorm gemiste kans. Ik kan er nog steeds niet echt goed bij met mijn hoofd.

Wat voor mij zeer inspirerend heeft gewerkt is een bezoek aan Tesla in Amerika. Daar wordt de energietransitie 2.0 gewoon in volle omvang uitgerold. Dat is enorm stimulerend om zelf ook door te gaan, zeker ook als je dat met eigen ogen ziet en ervaart en van dichtbij mag meemaken. Mijn droom is uitgekomen als het ons lukt om een brede doelgroep aan te spreken met een financieel aantrekkelijk en goed werkend product, waarbij we eigenlijk de eigen auto definitief kunnen vervangen door een slimmer solar mobiliteitsaanbod. “

Tekst: Indra Heerkens


Stichting DOEN ondersteunt pioniers die een ondernemende aanpak gebruiken om met oplossingen te komen voor een groene, sociale en creatieve samenleving. DOEN ondersteunde We Drive Solar in eind 2016 met een lening. Inmiddels zijn er 35 We Drive Solar auto’s gerealiseerd op diverse locaties in de regio Utrecht. Bij 12 auto’s zijn laadpalen geplaatst. Per auto is er gemiddeld 18.000 100% elektrische zon-kilometers gereden in 10 maanden. Deelnemers zijn enthousiast en worden vanzelf ambassadeurs. Uit de markt is grote belangstelling voor We Drive Solar uit heel Nederland. Dit biedt goede mogelijkheden voor de toekomst. www.wedrivesolar.nl