Powervrouwen verkopen schone energieproducten

Nieuwsoverzicht

Pollinate Group leidt lokale vrouwen in India en Nepal op tot verkopers en distributeurs van huishoudelijke producten in sloppenwijken, zoals verlichting op zonne-energie, waterfilters en kooktoestellen. Zo slaat Pollinate Group twee vliegen in één klap: meer mensen krijgen toegang tot schone energie en er ontstaan meer (vaste) banen voor powervrouwen.

Powervrouwen

De producten van Pollinate Group worden verkocht door ‘Pollinators’; laag- of ongeschoolde werknemers die niet alleen verkopen, maar ook training geven over het gebruik en reparatiediensten aanbieden.

Een groot deel hiervan zijn vrouwen die uit de sloppenwijken zelf komen en geen opleiding hebben gevolgd. Ze worden in eerste instantie aangetrokken als verkoopagent en intensief begeleid en getraind. Vervolgens worden ze in dienst genomen als ‘Pollinator’.

Schone energie voor iedereen

Pollinate Energy is uniek in het bereiken van een moeilijke doelgroep: de allerarmste bewoners van Indiase sloppenwijken. Hoewel India in rap tempo toegang tot elektriciteit krijgt, bereikt dit de bewoners van sloppenwijken niet, omdat dit illegaal neergezette wijken zijn.

Veel bewoners van sloppenwijken gebruiken nog steeds houtskool en kerosine om te koken en als brandstof voor verlichting. Dat is ongezond en onveilig. Ook zijn deze energiebronnen vaak relatief duur. Schoon water is in veruit de meeste sloppenwijken ook niet te krijgen.

Van klant naar ondernemer

Lahksmi is één van de ‘Pollinators’. In 2013 komt ze als klant in aanraking met Pollinate Group. Samen met haar vier kinderen overleeft ze zonder basisbehoeften en doet ze er alles aan om haar kinderen op school te houden.

Ze is een van de eerste klanten en koopt een lamp op zonne-energie, een product waar ze nog nooit van heeft gehoord. Ze kan het product betalen met een van de betalingsplannen van Pollinate Group. Nu, vergeleken met het uitgeven van geld aan kerosine, bespaart ze elk jaar ruim 80 euro.

In 2018 besluit Lakshmi om zich bij Pollinate Group aan te sluiten als verkoopagent, om producten te verkopen die de kwaliteit van leven verbeteren. Ze wordt een leider in haar gemeenschap en een rolmodel voor andere vrouwen en meisjes.

Steun van DOEN

In 2019 krijgt Pollinate Group een projectsubsidie van DOEN en in 2020 een bijdrage uit de Ondersteuningsfaciliteit naar aanleiding van de coronacrisis. Met steun van DOEN kan Pollinate Group in 2020 ruim 250 vrouwelijke ondernemers aantrekken die meer dan 11.600 schone energieproducten verkopen. En dat ondanks de lockdowns en maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.