Podcast ‘Wij zijn kunstenaar’: Luister nu het derde seizoen

Nieuwsoverzicht

Podcastmaker Dide Vonk vraagt zich af óf en hoe kunst kan zorgen voor verandering. Zij spreekt met verschillende makers die vanuit sociale betrokkenheid manieren zoeken om blikken van hun publiek te verruimen. Ze betrekken bij hun projecten gewone mensen uit de samenleving, zoals jij en ik.

Dit is een podcast van het VriendenLoterij Fonds, geproduceerd door De Makers Podcast. De kunst- en cultuurinitiatieven uit de podcast hebben steun gekregen van het fonds. Hier vind je elke twee weken een nieuwe aflevering van het derde seizoen én alle afleveringen van seizoen 1 en 2 van Wij zijn kunstenaar. Kan kunst blijvende verandering teweegbrengen? Volg Wij zijn kunstenaar, dé podcast over kunst en mis geen aflevering!


S3#1 Catch up time! Dide haalt het net op met drie oude bekenden.

We gaan terug in de tijd. Dide Vonk gaat in Wij zijn kunstenaar, dé podcast over kunst namelijk opnieuw in gesprek met drie makers uit het allereerste seizoen. Ze spreekt met Rikkert van Huisstede (initiatiefnemer van BOYS WON’T BE BOYS), Mohamed Yusuf Boss (choreograaf en artistiek leider van X_YUSUF_BOSS) en Mieke Conijn (initiatiefnemer IJsselbiënnale). Hoe is het hen vergaan de afgelopen drie jaar? Hebben hun projecten blijvende veranderingen teweeggebracht? En houden ze zich staande in de kunst- en cultuursector?

S3#2 Hoe ziet de toekomst van het platteland er uit? (Wiede Wold)

“Laat de bodem gezonder achter dan dat je hem aantreft.” Die woorden maakten diepe indruk op ontwerper Nikki Gonnissen na gesprekken met boeren, bewoners en landschapsbeheerders. Voor de designroute van kunst- en cultuurproject Wiede Wold maakte ze met hun input een installatie over hun toekomstbeelden.

Podcastmaker Dide Vonk gaat in gesprek met projectleider Siart Smit, ontwerper Nikki Gonnissen en boer Nick van den Pol. Zij zijn intensief betrokken geweest bij het project waarbij de vraag centraal staat hoe de toekomst van het platteland er uit ziet.

Siart Smit: “We willen het beeld van het platteland en de boeren veranderen.” Boer Nick van den Pol onderstreept hoe moeilijk het is om als boer je verhaal te vertellen en de balans te vinden tussen landbouw, biodiversiteit en klimaatdoelen.

S3#3 Draden van ons Nederlandse slavernijverleden (Dide vonk, Amber Hyacinth, Zita Jansen, Ricardo Burgzorg)

"De sporen van het slavernijverleden liggen overal om ons heen, in onze eigen omgeving," aldus Ricardo Burgzorg, initiatiefnemer van het project ‘Draden van ons Nederlandse slavernijverleden’. In dit project worden deze sporen zichtbaar gemaakt in een 35 meter lang wandkleed. Elf kunstenaars uit elf verschillende provincies werkten samen met lokale inwoners om elf unieke wandkleden te creëren, die het slavernijverleden van elke provincie verbeelden. Het project betrekt niet alleen kunstenaars, maar ook bewoners bij het maken van deze bijzondere kunstwerken.

Podcastmaker Dide Vonk spreekt met Ricardo Burgzorg, kunstenaar Amber Hyacinth en vrijwilliger Zita Jansen over de kracht van dit project. Samen onderzoeken ze hoe kunst het verleden zichtbaar maakt en gemeenschappen samenbrengt.

Isabel van der Vlugt

S3#4 Moed – Kansenongelijkheid in het Onderwijs (Dide Vonk, Mahfoud Mokkadem, Pepijn Smit, Jayson, Charge, Marouane)

Hoe helpt kunst om kansenongelijkheid in het onderwijs zichtbaar te maken? In deze aflevering van Wij zijn kunstenaar spreekt Dide Vonk met acteur en docent Mahfoud Mokkadem en theatermaker Pepijn Smit over de voorstelling Moed, een project van PS Theater dat ongelijkheid binnen het onderwijssysteem blootlegt. Mahfoud vertelt hoe zijn gesprekken met studenten de basis vormden voor de voorstelling. Ook wordt het werk van Studio Moio belicht, een plek waar jongeren hun talenten ontwikkelen en projecten opzetten die maatschappelijk impact hebben.

S3#5 No Limits Art Castle (Dide Vonk, Jan Hoek, Simomo Bouj, Jonathan)

Wat gebeurt er als kunstenaars uit compleet verschillende werelden elkaar ontmoeten? In deze aflevering van Wij zijn Kunstenaar bezoekt Dide Vonk No Limits Art Castle, de eerste kunstruimte in Nederland waar álle kunstenaars – met of zonder beperking en al dan niet queer, dakloos of neurodivers – gelijk worden behandeld.

Oprichter Jan Hoek vertelt hoe deze plek is ontstaan vanuit zijn droom om unieke talenten te verbinden en nieuwe stemmen te laten horen. “Het is krankzinnig dat deze werelden nog gescheiden zijn,” zegt Jan. Bij No Limits Art Castle worden dromen werkelijkheid: van een album opnemen tot het exposeren van unieke kunstwerken, zonder grenzen aan creativiteit.

Jonathan, een van de kunstenaars, vertelt hoe belangrijk deze plek voor hem is: “Het maakt niet uit wat voor geaardheid je hebt, of je neurodivers bent, je mag jezelf zijn.” Ook horen we het verhaal van Simomo Bouj, die met zijn expo ‘Boujloud’ oude Marokkaanse tradities nieuw leven inblaast. “Het draait om identiteit en het idee dat niemand in één hokje past.”

S3#6 Het Gesprek - leven in de bijstand (Dide Vonk, Jurrien van Rheenen, Yorke Mulder-Bhangoo en Annemarie Jansen)

Wat gebeurt er als je afhankelijk wordt van de bijstand? Hoe voelt het om gecontroleerd te worden, steeds opnieuw je leven te moeten verantwoorden en je vrijheid kwijt te raken? In deze laatste aflevering van het seizoen van Wij zijn Kunstenaar neemt Dide Vonk je mee in Het Gesprek, een indringende voorstelling van theatermaker Jurrien van Rheenen over het Nederlandse bijstandsbeleid.

Jurrien: “Je wilt niet dat je, als je tijdelijk of misschien je hele leven niet in staat bent te werken, al je zelfbeschikking, je onafhankelijkheid kwijtraakt.” Samen met scriptschrijver Tirza Gevers sprak Jurrien met uitkeringsgerechtigden, ambtenaren en activisten om persoonlijke verhalen tot leven te brengen. Ook acteur Yorke Mulder-Bhangoo en ervaringsdeskundige Annemarie Jansen laten zien hoe een systeem van wantrouwen mensen klein maakt. Annemarie: “Op een gegeven moment durf je er bijna niet meer te zijn. Dat is wat er met je gebeurt.”

Ontdek hoe kunst pijnlijke verhalen vertelt, het publiek confronteert en zelfs politieke verandering mogelijk maakt.

Het Gesprek is een coproductie van CC Amstel en Theater de Generator.

De podcast

‘Wij zijn kunstenaar’ is een podcast van het VriendenLoterij Fonds, geproduceerd door De Makers Podcast. De initiatieven die belicht worden in de podcast krijgen steun vanuit het VriendenLoterij Fonds, mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.