Parels voor de Zwijnen maakt voorstelling over ‘hot’ item

Nieuwsoverzicht

Amsterdam-Noord moet zo snel mogelijk van het gas af. Het plan om dit stadsdeel aardgasvrij te maken, is een complexe opdracht waar alle inwoners voor nodig zijn. Door de tweedeling tussen arm en rijk, is de bereidheid om in te stemmen met deze plannen erg laag. SNIKHEET, gesteund door het VriendenLoterij Fonds, is de nieuwste voorstelling van Theatergroep Parels voor de Zwijnen. Het stuk brengt de tweedeling in beeld en hoopt zo het wederzijdse begrip tussen de verschillende bewonersgroepen in Amsterdam Noord te vergroten.

Kloof tussen arm en rijk

De tweedeling door de energietransitie in Amsterdam-Noord is een zeer actueel onderwerp. Je ziet nieuwbouwwoningen die goed geïsoleerd zijn - sommige hiervan zijn zelfs al aardgasvrij - terwijl er twee straten verderop tochtige energie slurpende huizen staan waar al lang niets aan is gedaan. De bewoners van deze woningen kunnen de energierekening nu al amper betalen, laat staan wanneer alle plannen van de gemeente zijn doorgevoerd. Ze zitten niet te wachten op nog hogere kosten. Zij staan lijnrecht tegenover de bewoners voor wie de plannen niet groen en snel genoeg kunnen gaan. Toch moeten deze groepen samenwerken om de plannen te realiseren.

Levendige dialoog tussen alle bewonersgroepen

Tijdens de voorstelling, zet SNIKHEET de bewonersgroepen tegenover elkaar bij een inspraakavond over de aangekondigde energietransitie. De amateurspelers zijn bewoners uit Amsterdam-Noord die een versie van zichzelf spelen. De fictieve personages worden gespeeld door professionele acteurs. De bewoners delen persoonlijke verhalen en iedereen mag zijn/haar mening geven. Dit zorgt voor een stevige, maar ook hilarische clash tussen de verschillende groepen, van klimaatactivist tot fervent vleeseter. Het is een avond vol pittige standpunten, woeste meningen en slimme gedachten. Door de levendige dialoog tussen de bewonersgroepen hoopt Parels voor de Zwijnen de Noorderlingen weer te verbroederen.

De voorstelling SNIKHEET was van 4 t/m 30 oktober 2022 te zien op verschillende plekken in Amsterdam-Noord. In februari 2023 komt er een reprise van de voorstelling. Kijk voor meer informatie op de website van Parels voor de Zwijnen.

Fotocredits: Marlise Steeman