Overname Amsterdams 3D platform door Amerikaans beursgenoteerd bedrijf

Nieuwsoverzicht

Een revolutie in de maakindustrie. Zo wordt de overname van het Amsterdamse 3D Hubs door het Amerikaanse Protolabs gekwalificeerd. In een paar jaar tijd is de start-up 3D Hubs uitgegroeid tot een toonaangevend online productieplatform dat ingenieurs ‘on demand’ toegang biedt tot een wereldwijd netwerk van circa 240 productiepartners. De overname door het beursgenoteerde Protolabs is de grootste overname ooit in digitale productie. DOEN Participaties stond aan de wieg van 3D Hubs. Investment manager Marc Rasmussen vertelt meer over het belang van 3D Hubs en de overname:

Investeren in 3D-printen

De wereld waarin wij leven is gebaseerd op een model van massaproductie. Veel goederen en producten worden in grote hoeveelheden in China of andere lage lonen landen gemaakt en vandaar naar de verschillende markten getransporteerd. Deze manier van werken veroorzaakt CO2-uitstoot door het vervoer van spullen over de wereld. Ook wordt er vaak meer geproduceerd dan nodig is. Dit veroorzaakt ‘dead stock’ en afval.

Met 3D-printen kunnen producten lokaal en ‘on demand’ gemaakt worden. Hierdoor is er veel minder transportvervuiling en overproductie. De 3D-printsector heeft absoluut de potentie om het huidige model van massaproductie te veranderen en daarmee een deel van ons economische systeem te verduurzamen. Om die reden investeert DOEN Participaties in verschillende partijen die gebruikmaken van 3D-printen, zoals Aectual (3D-printoplossingen voor bouwcomponenten), AM-Flow (3D-print herkenningsoplossingen) en MX3D (3D-printoplossingen voor metalen componenten).

Van niets naar 4.200 machines

3D Hubs is een online platform dat bedrijven ‘on demand’ toegang biedt tot een wereldwijd netwerk van productiepartners. Het platform biedt naast de mogelijkheid van 3D-printen ook nog andere diensten, zoals CNC-bewerking, spuitgieten en plaatbewerking. Een bedrijf dat onderdelen nodig heeft kan bij 3D Hubs een zogenaamd CAD-bestand uploaden. 3D Hubs zorgt ervoor dat dit onderdeel bij de dichtstbijzijnde producent wordt geprint. Dit zorgt voor lagere transportkosten en geen overproductie.

In 2013 kwam 3D Hubs via het accelerator-programma van Rockstart bij DOEN Participaties terecht. Op dat moment was 3D Hubs een online platform dat 3D-printereigenaren verbond aan mensen die iets willen laten printen. De ‘Airbnb van het 3D-printen’ was de bijnaam die ze hierdoor snel kregen. De markt bleek hier nog niet klaar voor te zijn, en dus was het ook niet makkelijk om hier geld mee te verdienen. In 2017 maakte het bedrijf daarom een ommezwaai en ging het zich richten op de industrie.

Sinds de start in 2013 heeft 3D Hubs:

  • Meer dan 6 miljoen onderdelen geproduceerd
  • Meer dan 120.000 ingenieurs bediend van 35.000 verschillende bedrijven
  • 27% van de Fortune 500-bedrijven als klant, waaronder Audi en HP, maar ook NASA
  • Het meest gedistribueerde netwerk met 240 productiepartners in meer dan 20 landen, verspreid over 4 continenten
  • Meer dan 4.200 machines in het 3D Hubs-netwerk

In korte tijd is 3D Hubs uitgegroeid tot een toonaangevende speler. DOEN Participaties heeft vanaf het begin bijgedragen aan de ontwikkeling van het bedrijf. Daarbij trad DOEN op als katalysator: vroeg instappen, zo lang mogelijk door financieren en als co-financier helpen om andere investeerders over de brug te trekken.

De grootste overname ooit

Protolabs heeft eigen fabrieken in een aantal landen. Ze zijn enorm snel met de productie, binnen een dag kunnen ze leveren. Het aanbod is echter beperkter dan dat van 3D Hubs. Door het toevoegen van 3D Hubs breiden zij hun diensten uit. Dat samen met hun gecombineerde klantenbestand betekent dat er een wereldspeler is ontstaan op dit gebied.

DOEN wil de transitie naar een duurzame wereld versnellen. Onze rol is om de innovatieve niches, de voorlopers zoals 3D Hubs, te financieren. Maar uiteindelijk wil je natuurlijk het stokje overdragen aan de gevestigde orde. Een overname door een internationaal beursgenoteerd bedrijf is natuurlijk een droomscenario in het versnellen van transities.

Het is de grootste overname ooit in online fabricage. De bedrijven zijn complementair aan elkaar en 3D Hubs zal voorlopig onder eigen naam blijven werken. Gezamenlijk hebben ze het meest uitgebreide wereldwijde netwerk van productiepartners, die naast 3D-printen ook nog veel andere diensten aanbieden voor lokale productie op kleine schaal. Een enorme gamechanger in de massaproductie dus.

Investeren in nieuwe voorlopers

DOEN Participaties werkt sinds een aantal jaar als een revolverend fonds: dat betekent dat we alle inkomsten uit dividend, rente en exits opnieuw investeren in nieuwe voorlopers. Dat is wat we hier natuurlijk ook gaan doen. Want hoewel deze overname enorm goed nieuws is om een deel van ons economische systeem – namelijk de massaproductie – te verduurzamen, is er nog genoeg te doen.