Oude bioscoop in Tripoli opent na 28 jaar weer haar deuren voor jongeren

Nieuwsoverzicht

DOEN-partner Tiro Association for Arts (TAA) blaast het theater Cinema Ampere in de Libanese stad Tripoli nieuw leven in. En creëert een culturele hotspot waar jongeren met verschillende achtergronden samenkomen.

De stad van de bioscopen

Ooit telde de Libanese stad Tripoli het grootste aantal bioscopen, namelijk 35. Maar sinds de jaren ’90 zijn bijna alle bioscopen gesloopt tijdens de burgeroorlog of verlaten. Een van de zeldzame bioscopen die nog overeind staat in Tripoli is Cinema Ampere. Door dit theater te vernieuwen en aantrekkelijk te maken voor de jeugd kan het zijn vitaliteit en potentieel terugkrijgen om hét Libanese Nationale Theater in Tripoli te zijn.

Een historisch, onafhankelijk cultureel platform

Het nieuwe Cinema Ampere is een plek voor discussie en om elkaar te ontmoeten. Waar je je mening kunt uiten en je onder kunt dompelen in het theater, de bioscoop, bibliotheek en een cafetaria. Hier kunnen jongeren met verschillende sociaaleconomische, gender- en religieuze achtergronden samenkomen. Ze kunnen zich inschrijven voor workshops en uitvoeringen in verschillende disciplines, zoals film, fotografie, theater, beeldende kunst en handwerk.

TAA creëert culturele vrijplaatsen

Eerder al reconstrueerde en heropende Tiro Association for Arts Cinema Rivoli in de stad Tyre. Om het creatieve vermogen van jongeren te versterken om zich vreedzaam, vrij en kritisch uit te drukken. Maar ook om hun culturele en artistieke vaardigheden versterken en sociale cohesie en begrip tussen gemeenschappen bevorderen. TAA wil de ervaringen die in Tyre zijn opgedaan overdragen naar Tripoli en zo de noordelijke en zuidelijke regio aan elkaar verbinden. Twee regio’s die als gevolg van de oorlog en vanwege religieuze agenda’s lijnrecht tegenover elkaar staan, elkaar moeilijk weten te vinden.

Bekijk hieronder de foto's van de feestelijke (her)opening!