Ondanks recordjaar gaan 100% Kringloopwinkels een spannende tijd tegemoet

Nieuwsoverzicht

2019 was een recordjaar voor de 200 aangesloten winkels van Branchevereniging Kringloopbedrijven. Nooit eerder werden er zoveel spullen verwerkt door de 100% Kringloopwinkels. Maar liefst 150 miljoen kilo aan o.a. kleding, meubels en huisraad werden ingezameld en kregen zo een kans op een nieuw leven. Ondanks de goede cijfers is de komende tijd alles behalve zeker. De sociale onderneming zag minder arbeidsplaatsen gevuld worden en zal daarnaast het effect van de coronacrisis op de verkoop moeten afwachten.

Minder mensen, meer werk
Van de 150 miljoen kilo aan spullen, werd in 2019 43% opnieuw verkocht via de winkels en nog deel gerecycled. Gezamenlijk hebben de winkels zo 130.000 ton CO2-uitstoot vermeden. Wat de cijfers dit jaar zullen doen is voor de organisatie nog hoogst onzeker. Net als vele andere ondernemers heeft de crisis een flinke impact gehad op de omzet en zonder omzet wordt het werken aan maatschappelijke doelstellingen moeilijk. Werk bieden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt is helaas minder gelukt.

Leonie Reinders, directeur van BKN: “Het bieden van werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zit in het DNA van de kringlooporganisaties. Dat we nu minder werkplekken kunnen invullen gaat tegen onze doelstellingen in. Een klein lichtpuntje is dat we wel in staat zijn geweest om meer mensen uit de doelgroep en vanuit niet betaalde functies te laten doorstromen naar reguliere functies. We hopen dat het de komende jaren eenvoudiger zal zijn om samen met onze partners nieuwe medewerkers te vinden en dat we de trend kunnen keren.”

Want deze werkplekken zijn enorm waardevol, zo lees je in ons eerdere gesprek met Mariska, medewerker van Kringloopbedrijf Het Goed in Nijmegen.

DOEN ondersteunt sociale en duurzame impact
De Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland is al lange tijd partner van DOEN vanwege haar sociale en duurzame impact op de samenleving. De branchevereniging ondersteunt en stimuleert de aangesloten kringloopwinkels zich verder te ontwikkelen zodat zij meer leerwerktrajecten kunnen bieden aan mensen die moeilijk aan werk komen. Daarnaast gaan kringloopwinkels ook verspilling tegen door spullen te recyclen of te hergebruiken voor nieuwe spullen.