Oerol is een van de meest bijzondere culturele festivals van Nederland. Van 13 t/m 22 juni verandert Terschelling weer in een openluchtfestival vol theater, kunst en muziek op onverwachte plekken in de natuur. Jaarlijks komen er zo’n 50.000 bezoekers naar Oerol om te genieten van het werk van bekende én jonge makers. Het VriendenLoterij Fonds steunt Oerol, én verschillende initiatieven die op het eiland te zien zijn.
Verbinding en verbeelding
De wereld verandert snel en voelt soms ingewikkeld. Oerol geeft ruimte aan ideeën en verhalen die mensen raken en met elkaar verbinden. Makers delen hun werk in het landschap van Terschelling, waar natuur, kunst en publiek samenkomen. Het festival zorgt voor ontmoeting tussen verschillende generaties, achtergronden en perspectieven.
Yu Lan van Alphen, programmamanger VriendenLoterij Fonds: “Het VriendenLoterij Fonds steunt Oerol omdat het makers de ruimte geeft om belangrijke maatschappelijke vraagstukken bespreekbaar te maken. Samen met bezoekers, bewoners en maatschappelijke organisaties ontstaan zo nieuwe ideeën over de relatie tussen mens en natuur, klimaatverandering en het veranderende landschap.”
Partners met impact
Ook dit jaar zijn verschillende partners van het VriendenLoterij Fonds te zien en horen op Oerol. Zij gebruiken kunst om mensen samen te brengen, verhalen zichtbaar te maken en maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken:
- Lacuna Kitchen: Dit initiatief van Stichting Afra Tafri brengt theater, eten en sociaal activisme samen. Lacuna Kitchen vertelt de vaak onzichtbare verhalen van keukenwerkers met een migratieachtergrond en laat je via persoonlijke gerechten en verhalen anders kijken naar de culinaire wereld.
- StagingWood (editie: Vergaan): Dit project van Studio Elmo Vermijs op Terschelling onderzoekt samen met bewoners, wetenschappers en activisten hoe we het bos en de houtproductie anders kunnen waarderen. Via kunst, onderzoek en gesprekken zoekt StagingWood naar nieuwe manieren van omgaan met natuur, eigendom en circulaire systemen.
- CONTRA: In deze voorstelling onderzoekt Wabi Sabi het strafrechtsysteem en de ordehandhaving vanuit ongehoorde perspectieven. CONTRA maakt persoonlijke ervaringen voelbaar en opent het gesprek over vooroordelen, blinde vlekken en de noodzaak van verandering.
- WHEN DID YOU LEAVE?: In deze muziektheatervoorstelling van Via Berlin komen familieconflicten, verlies en polarisatie samen aan de eettafel. Het stuk laat zien wat er gebeurt als mensen elkaar niet meer begrijpen en zoekt via muziek en beweging naar nieuwe vormen van contact en begrip.
- Spreken tegen de wind in: Met deze geluidsinstallatie onderzoekt Sanne van Balen hoe taal, landschap en gemeenschap met elkaar verweven zijn. Op Terschelling gaat ze in gesprek met sprekers van lokale dialecten en laat ze via buizeninstallaties vergeten klanken opnieuw over het eiland waaien.
Het volledige programma van Oerol 2025 vind je hier.
Het VriendenLoterij Fonds steunt Oerol dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.