26 juni 2017
nieuws

Verdeeld over vijf avonden heeft DOEN samen met ASN Bank, NVDE en TNO bijgedragen aan de NRC Live Energie-reeks over het versnellen van de energietransitie. We kijken terug op een succesvolle reeks, waarbij we hebben geprobeerd de uitdaging vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Van nieuwe businessmodellen,  het stimuleren van gebruikers tot nieuwe technologie.

Op dinsdag 20 juni sloten we de reeks af met ‘Het Grote Energiedebat’. Een debat met grote namen als Jan Terlouw (schrijver en oud-politicus), Ed Nijpels (voorzitter Borgingscommissie Energieakkoord) en onze directeur Anneke Sipkens. Want bij een laatste avond hoort natuurlijk vuurwerk!

Een aantal hoogtepunten van Het Grote Energiedebat:

De avond startte met Jan Terlouw. Nadat hij heel Nederland had geraakt met zijn vurige betoog over het ‘touwtje uit de brievenbus’, was het nu aan hem om de avond goed van start te laten gaan. Hij onderstreepte dat het enige speelveld een eerlijk speelveld is. Dus geen subsidie voor vervuilende energie, maar ook niet voor duurzame alternatieven. Vervolgens is het wel aan de overheid om de bevolking te overtuigen en innovatie op een andere manier te stimuleren.

Ook werd er in de zaal geopperd om vervuiling zwaarder te belasten. In Zweden laten ze al zien dat dit werkt en het is hoog tijd dat Nederland dit voorbeeld volgt. Bedrijven komen nu nog te makkelijk weg met een hoge CO2-uitstoot. Sterker nog, grote bedrijven betalen soms helemaal geen belasting. Wat dat betreft waren de aanwezigen het eens dat het tijd is voor Nederland om wat harder te gaan lopen. Met onze creativiteit en ondernemerschap zouden we wereldkampioen energietransitie moeten zijn! Niet achter lopen op de rest. Aldus Ruud Koornstra (Nationale Energiecommissaris). 

De politiek speelt uiteraard ook een essentiële rol in de energietransitie. Zo worden er wel wetten gemaakt die duurzaamheid stimuleren, maar worden deze niet nageleefd. Dit geldt ook voor een klimaatwet. Journalist Renée Postma van het NRC vond dat de politiek spelletjes speelt met onze toekomst. Zo had hij uit betrouwbare bron vernomen dat minister Kamp ooit een deal had liggen om alles kolencentrales in Nederland te sluiten, maar onder deze deal heeft hij zijn naam helaas nooit gezet.

En natuurlijk moet je het tijdens een energiedebat ook hebben over de klimaatsceptici. Mensen die er nog altijd niet van overtuigd zijn dat klimaatverandering bestaat. Voor hen had Kitty van der Heijden (World Resources Institute) een duidelijke boodschap: “Klimaatsceptici gaan maar naar de overkant van de plas, daar zit er nog zo één.”

Kortom, er staat ons nog een grote uitdaging te wachten. Moderator Max Christern benoemde, dat we het zelfs in de ‘groene kerk’ niet altijd eens zijn over de manier waarop we de transitie moeten versnellen. De grootste uitdaging ligt in het overtuigen van de rest. Van de boze en machtige man aan de andere kant van de plas, tot aan de sociale huurder die liever een nieuwe keuken in plaats van zonnepanelen koopt. 

De overheid, de bedrijven, wij en jij zullen dit samen moeten DOEN. 2020 is sneller dan je denkt. 2050 is te laat.  Letterlijk elke dag telt, dus wij gaan door!