Noors bedrijf Unicus neemt belang in sociale onderneming Specialisterren

Nieuwsoverzicht

Gecombineerd klantenbestand en uitbreiding dienstenpakket creëert nog meer banen voor mensen met autisme

Utrecht/Oslo, 28 september 2021 – Sociale onderneming en IT-dienstverlener Specialisterren, gespecialiseerd in software testen en Robotic Process Automation(RPA), gaat intensief samenwerken met het Noorse Unicus, dat zich richt op Data Science, Software Development en Quality assurance/Testing. Unicus neemt een belang in Specialisterren. Beide bedrijven zien de unieke kwaliteiten van mensen met autisme en combineren het leveren van hoogwaardige IT-dienstverlening met het oplossen van een sociale uitdaging. Door de krachten te bundelen wordt het dienstenpakket uitgebreid en krijgen nog meer mensen met autisme een vaste baan.

Specialisterren heeft de afgelopen 13 jaar meer dan honderd banen gerealiseerd en houdt momenteel vijftig mensen aan het werk als tester of binnen andere IT- functies. Door de intensieve samenwerking met Unicus zullen dit er volgend jaar 75 zijn. “Alles klopt aan deze samenwerking en dat is heel bijzonder. We zijn DOEN Participaties, onze investeerder van het eerste uur ontzettend dankbaar dat ze deze stap mede mogelijk gemaakt hebben”, vertelt Sjoerd van der Maaden.“We delen met Unicus eenzelfde missie, visie en bedrijfsvoering en vooral de wens om mensen met autisme, die tot voor kort geen werk hadden, te laten floreren in de IT.”

‘Autisme vriendelijke’ omgeving
De werkomstandigheden voor mensen met autisme moeten vaak worden aangepast om ervoor te zorgen dat ze hun werk goed kunnen doen. Wanneer alle stressfactoren zijn weggenomen, blinken deze mensen vaak uit. Autisten hebben oog voor detail en gaan zeer grondig te werk. Zowel Specialisterren als Unicus bieden maatoplossingen om te zorgen voor een prikkelarme en dus ‘autisme vriendelijke’ werkomgeving. Om de testers en engineers het beste tot hun recht te laten komen zijn er altijd meerdere mensen ingewerkt op een project. Er zijn speciale test leads en coaches in dienst die verantwoordelijk zijn voor de begeleiding van mensen en projecten.

Sociale ondernemingen wel degelijk interessant voor investeerders
Nu Unicus een belang neemt in Specialisterren draagt DOEN Participaties haar aandelen over en stapt volledig uit het bedrijf. DOEN is al sinds de oprichting van Specialisterren in 2010 betrokken. De lening en een subsidie zijn in 2017 omgezet in een aandelenbelang. “DOEN heeft met veel plezier bijgedragen aan de groei in de eerste fase. Wij zijn dan ook ongelooflijk trots dat we het stokje kunnen overdragen en verwachten dat het bedrijf in de toekomst nog groter wordt!”, aldus Beau-Anne Chilla, Impact Investment Manager DOEN Participaties.

“Onze exit uit Specialisterren laat zien dat het mogelijk is sociale ondernemingen stabiel te laten groeien en met positief rendement te verkopen. We hopen hiermee meer investeerders te inspireren om in sociale ondernemingen te stappen.”

Over Specialisterren
Specialisterren is opgericht door Sjoerd van der Maaden. Toen hij met zijn gezin een jaar over de wereld zeilde, zag hij hoe goed zijn zoon met autisme zich ontwikkelde. Door het wegvallen van alle stressfactoren kwamen de talenten van de jongen opeens tot hun recht. Dit inzicht leidde in 2010 tot het ontstaan van Specialisterren: een IT-bedrijf gespecialiseerd in het leveren van software en RPA diensten. Inmiddels heeft het bedrijf 63 mensen in dienst en wordt minimaal tachtig procent van de omzet gerealiseerd door te werken met mensen met autisme. Door het bieden van prikkelarme werkomstandigheden, loopbaanbegeleiding en een vast contract met goed salaris, kunnen deze mensen floreren en een solide toekomst opbouwen. Veel werknemers bouwen via Specialisterren aan een gedegen en lange loopbaan. Specialisterren levert diensten aan onder meer Schiphol, meerdere fintech bedrijven, de Nationale Politie en De Nederlandse Bank. Voor meer informatie zie www.specialisterren.nl .

Over Unicus
Unicus is opgericht in 2008 door Lars Johansson-Kjellerød, met als visie om een maatschappij vorm te geven waarin mensen met autisme op hun krachten worden beoordeeld. Het IT-bedrijf is gespecialiseerd in Data Science, Software development, Quality Assurance en Software testing en is actief in Noorwegen, Zweden en Finland, waar veel grote bedrijven klant zijn van Unicus. De Noorse investeringsmaatschappij Ferd is meerderheidsaandeelhouder van Unicus. Ferd voelt zich sterk verbonden met sociaal ondernemerschap en is een pionier binnen de Nordic Social Impact Investing beweging. Voor meer informatie, zie www.unicus.com .

Over DOEN Participaties
DOEN Participaties investeert al meer dan 25 jaar in innovatieve, duurzame en sociale startups. DOEN Participaties heeft de ambitie de wereld groener en socialer te maken. Daarom staat impact centraal bij alle investeringen. DOEN Participaties investeert in de vroege fase van bedrijven en durft risico te nemen. DOEN Participaties is volledig eigendom van en wordt gemanaged door Stichting DOEN. Stichting DOEN is opgezet door de Nationale Postcode Loterij om vernieuwende initiatieven te steunen. Voor meer informatie zie www.doenparticipaties.nl